Václav Klement vlastnil největší 
rakousko-uherskou automobilku

Václav Klement vlastnil největší
rakousko-uherskou automobilku

15. 10. 2013

Je jedním ze zakladatelů českého automobilového průmyslu, společně s Václavem Laurinem vybudoval a vlastnil ve své době největší automobilku v Rakousku-Uhersku. Úspěšný technik, podnikatel a mecenáš Václav Klement také zasedal například v zemském zastupitelstvu, zasloužil se o elektrifikaci Mladoboleslavska a věnoval se i charitě.

Vyučený knihkupec Václav Klement, který se narodil před 145 lety, 16. října 1868, se k váženosti a slávě ve strojírenském odvětví dostal přes výrobu jízdních kol Slavia v Mladé Boleslavi. Roku 1895 se obchodnicky zdatný mladík spojil s technikem a turnovským výrobcem kol Laurinem a pod značkou Laurin & Klement zahájili výrobu motocyklů a motorových tříkolek. Od roku 1905 následovaly i osobní automobily a později také nákladní vozy.

Za dvacet let vyrobila automobilka téměř 13 500 vozů, než ji oba zakladatelé prodali plzeňské Škodovce. Ale i poté se Klement angažoval v automobilovém průmyslu. Byl členem správní rady a generálním radou Škodových závodů. V letech 1928 až 1935 působil v zemském zastupitelstvu. Po jeho smrti 13. srpna 1938 připadla většina jeho majetku spolkům a nadacím.

auta konstruktéři tradiční značky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.