Pražské dominanty
rozzáří festival světla

Pražské dominanty
rozzáří festival světla

16. 10. 2013

Na třech desítkách míst v centru Prahy uvidí lidé od čtvrtečního večera světelné instalace českých i zahraničních umělců, které známé stavby rozzáří v neobvyklých obrazech. Promítat se bude nejen na historické budovy, připraveny jsou také prostorové instalace, největší bude na Staroměstském náměstí. Lidé budou moci jednotlivá místa obcházet, mohou ale také využít plavbu lodí, která jim nabídne nevšední pohledy na známá místa.

První festival světla v Praze se pod názvem Signal odehraje od čtvrtka do neděle vždy mezi 19:30 a 23:30. V noci na dnešek už pořadatelé instalace zkoušeli, na Václavském náměstí už je instalován objekt Michala Cimaly Signal Column, volně inspirovaný konstruktivistickými projekty počátku 20. století. Světelná socha je věnovaná Františku Křižíkovi.

Staroměstské náměstí oživí HyperCube od francouzských architektů Pierra Schneidera a Françoise Wunschela ze skupiny 1024 architecture, jejichž světelný vánoční strom v Bruselu znají po celé Evropě. Mezi nejvíce viditelná místa bude pravděpodobně patřit petřínská rozhledna, která se v podání Krištofa Kintery stane na čtyři festivalové dny majákem. Rozsvítí se i další z dominant Prahy, Tančící dům.

Festival chce podle pořadatelů představit Prahu jako místo, kde se díky moderním technologiím snoubí historický genius loci se současným uměním. Připomínají, že hra světel a stínů se svou symbolikou provází umění od řeckých tragédií přes renesanční sloh po experimentální film. Díky technickému vývoji práce se světlem umožňuje, že z jednoho technicky vyspělého zdroje jsou umělci schopni bořit a stavět imaginární architektonické celky nebo je přemodelovat.

Pořadatelé pozvali významné reprezentanty audiovizuální scény ze zahraničí i známé domácí umělce. Vlastní instalace tak představí vedle zmíněných Vladimir 518, Milan Cais, Jakub Nepraš, Rony Plesl nebo František Skála.

festival Praha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.