Onkologičtí pacienti mají novou 
Linku proti bolesti: 800 77 44 77

Onkologičtí pacienti mají novou
Linku proti bolesti: 800 77 44 77

17. 10. 2013

Náhlá a velmi silná, tzv. průlomová bolest trápí 40 až 80 procent lidí s rakovinou. Trvá od několika minut do několika hodin, postihuje i pacienty, kteří mají dobře nastavenou analgetickou léčbu základní bolesti. Nově mohou pacienti zavolat na bezplatnou Linku proti bolesti 800 77 44 77 a poradit se s lékařem. Telefonní linka vznikla ve spolupráci centra s Unií pacientů ČR.

Průlomovou bolestí trpí nejčastěji pacienti s nádorem plic, prostaty, konečníku a prsu, častá je také u těch, kterým se rakovina rozšířila v metastázách do kostí a páteře, a u prorůstání nádorů do nervových pletení. Primář Centra pro výzkum a léčbu bolesti ve Fakultní nemocnici Motol Jiří Kozák uvedl, že pacienti s rakovinou trpí dvěma typy bolesti – základní a průlomovou.

Základní bolest je definována jako stálá nebo dlouhotrvající bolest, trvá dvanáct i více hodin a vyvolává ji nádorové onemocnění. Průlomová bolest je definována jako přechodné vzplanutí intenzivní bolesti s náhlým začátkem a trváním od několika minut po několik hodin. Přestože ve většině případů tato bolest netrvá dlouho, silnou intenzitou výrazně narušuje kvalitu života nemocných.

Náhlé nápory bolesti je proto nutno léčit podáním rychle nastupujících analgetik, kterými se doplní dlouhodobá léčba. Klíčové je vždy správně odlišit příznaky bolesti průlomové od základní. Pro správnou diagnózu jsou důležité údaje o rychlosti nástupu a trvání bolesti. Pokud se průlomová bolest neléčí nebo se léčí nedostatečně, trpí pacienti úzkostí, depresí a jsou nespokojeni s léčbou. Zbytečně pak stoupají počty návštěv u lékaře.

rakovina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.