Lebka svatého Lukáše je 
součástí svatovítského pokladu

Lebka svatého Lukáše je
součástí svatovítského pokladu

17. 10. 2013

Jako patron lékařů, ranhojičů, malířů, historiků, notářů, knihařů, řezníků ale i dalších řemeslníků a umělců je uctíván svatý Lukáš, jehož památku slaví římskokatolická církev 18. října. Bývá vzýván také jako ochránce dobytka před neštěstím a morem. Je zobrazován jako malíř malující obraz Panny Marie, k jeho dalším atributům patří okřídlený býk, pero a kniha nebo svitek.

Narodil se ještě před Kristem v syrské Antiochii a povoláním byl lékař. Měl umělecké sklony a zabýval se i malířstvím. Okolo roku 50 se připojil k apoštolu Pavlovi, kterého pak asi sedmnáct let věrně doprovázel. Je autorem v pořadí třetího evangelia a Skutků apoštolských a podle historických pramenů zemřel v 84 letech v řeckých Thébách.

Jeho ostatky byly ve čtvrtém století převezeny do Konstantinopole (dnešního Istanbulu) a v době křížových výprav se dostaly do italské Padovy, kde byly uloženy v olověné rakvi a ta v mramorovém sarkofágu v kostele svaté Justiny. V polovině 14. století získal evangelistovu lebku císař Karel IV. a svěřil ji metropolitní kapitule pražské svatovítské katedrály. Od té doby je unikátní relikvie součástí svatovítského pokladu.

svatí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.