Dub, který zachránil lidské
životy, se stal Stromem roku

Dub, který zachránil lidské
životy, se stal Stromem roku

19. 10. 2013

Titul Strom roku, jenž je udělován nejsympatičtějším dřevinám v republice, získal za letošek dub z Višňové na Liberecku. Přezdívá se mu Dub ochránce, protože při povodních v roce 2010 svým mocným kmenem zastavil nebezpečné naplaveniny valící se na dům Marty Holcové a Otakara Stibora.

„Ocenění za strom převzali zástupci Dubu ochránce – zastupitelé z Višňové a zachráněná dvojice,“ řekla pracovnice pořadatelské nadace Hana Rambousková. Dub získal arboristické ošetření a bude Česko reprezentovat v anketě Evropský strom roku.

Stopadesátiletý strom – hrdina – získal označení Dub ochránce při povodních, které Višňovou postihly před třemi lety. Řeka Smědá se tehdy vylila z břehů, zaplavila 42 domů a s sebou vzala auta, stromy a další materiál. Mnoho hrázděných domů vděčí dubu za to, že ještě dnes stojí, protože zastavil ničivé naplaveniny.

„Zachránil dokonce život dvěma lidem, kteří spolu se psem přežili na střeše jednoho z domů,“ uvedla Rambousková. Hlasování v anketě Strom roku je zpoplatněné. Od 6000 lidí, kteří podpořili Dub ochránce, se podařilo získat 20 tisíc korun. Budou využity k výrobě informační cedule o stromu a k nové výsadbě.

„Anketa je charitativním projektem. Od hlasujících se podařilo celkem vybrat téměř 131 000 korun, které poslouží k výsadbě nových stromů,“ dodala Rambousková. Hlasovat se mohlo zasláním dárcovských textových zpráv nebo placených podpisových archů.

Každoročně je do soutěže navrženo kolem 70 stromů a alejí. Loni vyhrála alej ze Skaličky na Přerovsku. Výsledky letošní ankety sledujte na www.stromroku.cz.

stromy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.