Parlament se o státním svátku
zdarma otevře návštěvníkům

Parlament se o státním svátku
zdarma otevře návštěvníkům

19. 10. 2013

Poslanecká sněmovna a Senát otevřou v pondělí 28. října svá sídla veřejnosti. Přístupná budou tradičně při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Lidé si budou moci v malostranských palácích Parlamentu prohlédnout reprezentační sály i prostory, v nichž se projednávají a schvalují zákony. Obě parlamentní komory budou otevřeny od 09:00 do 16:00. Prohlídky budou bezplatné.

Ve Sněmovně mohou zájemci zavítat do reprezentačních sálů, hlavní jednací síně, zasedacích místností a do kanceláří některých parlamentních výborů. Sněmovními budovami lidi provedou pracovníci Pražské informační služby, kteří je seznámí s architektonickými zajímavostmi a historií. Prohlídka bude trvat zhruba hodinu. Do paláců se zájemci dostanou vchodem z Malostranského náměstí.

Senát otevře návštěvníkům oba své paláce, Valdštejnský a Kolovratský. V prvním si lidé budou moci v doprovodu průvodců prohlédnout slavnostní Hlavní sál i Jednací sál, Rytířskou a Audienční síň nebo Valdštejnovu pracovnu. V minulosti měli možnost nahlédnout třeba do Přijímacího salonku předsedy Senátu a do Prezidentského salonku. V Kolovratském paláci bývá příchozím otevřen Růžový a Zelený salonek, kde se scházela prvorepubliková vláda.

Sněmovna i Senát pořádají dny otevřených dveří dvakrát ročně, 28. října a 8. května. Před rokem zavítalo do horní komory na 2300 lidí, dolní komoru si prohlédlo asi 1100 návštěvníků. Letos v květnu prošlo branami dolní komory 1300 zájemců, prostory horní komory přilákaly 2500 lidí.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.