Průvodce volbami 2013

Průvodce volbami 2013

25. 10. 2013

Češi podruhé v novodobé historii půjdou k předčasným volbám do Sněmovny. Svými hlasy rozhodnou nejen o tom, kdo bude prostřednictvím nových zákonů ovlivňovat jejich životy. Předurčí také, který z politických lídrů dostane šanci sestavit novou vládu, zda navržený kabinet získá důvěru Sněmovny a jestli bude po sedmi letech opět levicový.

Hlasování bude také nejrozsáhlejším testem, jak byli lidé spokojeni s dosavadní politikou zavedených parlamentních stran a nakolik se přikloní k novým uskupením, díky nimž by se mohl počet sněmovních stran po dvou desetiletích zvýšit na více než pět a s tím i počet variant povolebního uspořádání.

O přízeň zhruba osmi milionů voličů usiluje 23 volebních uskupení, což je o dvě méně než při minulých volbách v roce 2010. Ve všech krajích ovšem kandiduje 17 z nich, tedy o dvě více než před třemi lety. I díky tomu se o hlasy voličů uchází rekordní počet zhruba 5900 kandidátů. Na jedno poslanecké křeslo tak připadá bezmála 30 uchazečů.

K demokratickým volbám určitě jděte, má to smysl. Magazín i60 si vám dovoluje připomenout několik základních faktů, které se letošních voleb týkají.

Kdy se bude volit?

Volby se budou konat v pátek 25. října 2013 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 26. října 2013 od 08:00 do 14:00 hodin.

Kdo může volit?

Právo volit má občan České republiky, jenž alespoň druhý den voleb dosáhl 18 let a je podle zákona způsobilý. Občané, kteří budou v době voleb mimo své trvalé bydliště, si mohou předem od příslušného obecního úřadu, kde jsou vedeni ve stálém seznamu voličů, vyžádat voličský průkaz. S ním pak mohou hlasovat v kterémkoliv okrsku.

Jak se volí?

Hlasovací lístky obdrží volič nejpozději tři dny před volbami. Volič po příchodu do volební místnosti prokáže svou totožnost pasem nebo občanským průkazem. Pokud volí na voličský průkaz, odevzdá ho komisi. Poté dostane prázdnou obálku a komise mu případně může vyměnit chybějící či poškozené hlasovací lístky.

Pokud se občan nemůže dostavit do volební místnosti například ze zdravotních důvodů, může požádat obecní úřad a okrskovou volební komisi, aby za ním přišli s urnou domů nebo do nemocnice.

Jak se lístky upravují?

Volič musí jít do prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků a tam vložit do obálky jediný lístek: kandidátní listinu vybrané strany. Na něm může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u čtyř jmen vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost. Jiné písemné úpravy nemají vliv. Obálku pak volič vhodí do volební schránky.

Koho volit?

To už tedy s dovolením necháme na vás, vážení čtenáři.

O tom, jak voliči letos vybírali, se lidé dozvědí v sobotu po ukončení hlasování. Výsledky z většiny volebních okrsků by mohly být podle zkušeností z minulých voleb známy už v sobotu do 18:00.

politika volby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.