Manželka Tita, jež zavrhla
okupaci 1968, je po smrti

Manželka Tita, jež zavrhla
okupaci 1968, je po smrti

20. 10. 2013

Jovanka Brozová, vdova po zakladateli poválečné Jugoslávie a jugoslávském exprezidentovi Josipu Brozi Titovi, zemřela v Bělehradě. Osmaosmdesátiletá žena byla již od 23. srpna po prodělaném infarktu ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Již dříve lékaři potvrdili, že trpí nevyléčitelnou rakovinou.

Tito jako jeden z mála komunistických vládců veřejně odsoudil okupaci Československa a jeho žena byla stejného názoru.

Jovanka Brozová se za Tita provdala v roce 1952. Během partyzánského boje za druhé světové války pracovala pro Tita jako tajemnice. Po boku svého muže měla značný politický vliv, o který ale po Titově smrti okamžitě přišla. Několik dní po smrti autokratického vládce v květnu 1980 byla uprostřed noci vystěhována z prezidentské rezidence do nedaleké státní vily. Do politického pádu někdejšího srbského prezidenta Slobodana Miloševiče v roce 2000 žila prakticky v domácím vězení.

Poté se její životní podmínky začaly poněkud zlepšovat. Úřady jí obnovily osobní doklady, opravily dům a přiznaly státní penzi. Do té doby byla závislá pouze na sociálních dávkách.

O vážném zdravotním stavu Jovanky Brozové se dlouho nic nevědělo. Veškeré informace se dostaly na veřejnost až právě letos v létě. Na konci srpna upadla vdova po známém politikovi do kómatu. Po pár dnech se sice probudila, nemohla ale mluvit. Poté se ale její stav i nadále zhoršoval.

Posledním přáním nejznámější vdovy v Srbsku údajně bylo, aby ji pohřbili vedle jejího muže. Nejspíš spočine stejně jako bývalý jugoslávský vůdce v Domě květin, Titově mauzoleu, které se nachází v Bělehradě.

diktátoři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.