Chcete si i ve stáří udržet bystrý 
mozek? Jde to, ale křížovky nestačí

Chcete si i ve stáří udržet bystrý
mozek? Jde to, ale křížovky nestačí

22. 10. 2013

Starší lidé by měli mozek trénovat novými koníčky, například fotografováním s digitálními fotoaparáty. Je to účinnější než luštění křížovek nebo pasivní poslech klasické hudby. Zjistili to američtí vědci ve studii, kterou zveřejnil odborný časopis Psychological Science.

Křížovky a další nenáročné duševní činnosti nestačí na to, aby si člověk udržel bystrost až do vysokého věku. Lepší jsou duševně náročnější úkoly, s nimiž se člověk dosud nesetkal. Je tedy třeba zvolit ty správné aktivity.

Rozdíly už po dvanácti týdnech

Experti sledovali na více než 200 důchodcích ve věku od 60 do 90 let, jak se měnily jejich paměťové schopnosti v závislosti na tom, kterým činnostem se věnovali. Ti, kteří se museli přiučit něčemu pro ně zcela novému, měli po dvanácti týdnech experimentu lepší paměť než důchodci, kteří se účastnili společenských akcí nebo se věnovali nenáročným aktivitám, jako je například domácí poslech klasické hudby.

„Zdá se, že nestačí pouze jít ven a něco dělat. Důležité je jít ven a dělat něco neznámého a duševně náročného, co poskytuje mnoho duševních a sociálních stimulů,“ zdůraznila Denise Parková z Texaské univerzity v Dallasu. 

S chutí na náročnější duševní výkony

Pro výzkum vědci rozdělili náhodně vybraných 221 důchodců a důchodkyň do několika skupin. Jedna se učila digitální fotografii nebo vyšívání, případně i obojímu, a to 15 hodin týdně po dobu tří měsíců.

Ostatní důchodci se mezitím věnovali obvyklejším domácím činnostem, jako je poslech klasické hudby nebo luštění křížovek. Jiní byli rozděleni do podskupin, které chodily na společenské akce či na výlety. Zlepšily se jen skupiny, které čelily nepřetržitým a dlouhotrvajícím nárokům na duševní výkon.

křížovky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.