Bon appetit: radost z jídla
i dlouhodobě nemocným

Bon appetit: radost z jídla
i dlouhodobě nemocným

22. 10. 2013

Česká alzheimerovská společnost připravila s partnerskými organizacemi speciální program Bon appetit, který má umožnit důstojné stravování starším lidem, jež se neobejdou bez dlouhodobé péče.

„Vycházíme z přesvědčení, že dobré jídlo je připravováno s úctou k surovinám a podáváno s úctou ke strávníkům. Cílem programu Bon appetit je umožnit lidem, kteří využívají služeb dlouhodobé péče, co nejpříjemnější zážitek z jídla. Snažíme se proto podporovat pracovníky zařízení dlouhodobé péče v jejich úsilí o zachování důstojnosti, identity a soběstačnosti klientů,“ uvedla předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Iva Holmerová.

Důstojné stolování je podle odborníků efektivní aktivitou sloužící k posilování zdraví. Neschopnost se dobře najíst může mít vážné fyzické i emocionální následky. Radost z jídla je navíc dobrou příležitostí k setkání lidí a navazování nových přátelství.

„Zájem o jídlo trvá i v pokročilém věku a ani handicap na něm nemůže mnoho měnit. Jídlu je tudíž potřeba věnovat takovou pozornost, jaká mu jakožto jedné z nejdůležitějších lidských činností náleží,“ dodala Iva Holmerová.

Program proto nabízí sociálním pracovníkům vybudování profesionálního týmu v příslušném zařízení, vzdělávání a podporu i výměnu zkušeností, postupů nebo receptů.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.