Naši archeologové slaví
další úspěch v Egyptě

Naši archeologové slaví
další úspěch v Egyptě

23. 10. 2013

Čeští archeologové v čele se známým egyptologem Miroslavem Bártou objevili v egyptském Abúsíru poblíž Káhiry hrob jednoho z královských lékařů, který se jmenoval Šepseskafanch. Kromě dalších funkcí zastával posty v několika slunečních chrámech v době vlády faraonů páté dynastie, tedy v období 2500 až 2350 před naším letopočtem. Bárta je se svým týmem v Egyptě od poloviny září a vrátí se na konci listopadu.

Nález, který odborníci považují za významný, zaznamenaly agentury DPA a AFP. „Z této lokality už známe lékařů víc. Šepseskafanch byl zároveň knězem v několika slunečních chrámech, což je téma, které je hodně propojené s Abúsírem, kde v Egyptě působíme,“ řekl egyptolog Jaromír Krejčí z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Hrobka, která se nachází v jižní části české archeologické koncese v Abúsíru, je 21 metrů dlouhá a 14 metrů široká. Nedaleko od ní leží hrobkový komplex princezny Šeretnebtej z 5. dynastie, který Češi objevili loni.

archeologie starověký Egypt
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...