Zájem o domácí zelí roste,
lidé si jej sami nakládají

Zájem o domácí zelí roste,
lidé si jej sami nakládají

24. 10. 2013

Lidé si stále častěji doma sami vyrábějí kysané zelí. Nakupují hlávky, které strouhají, či už připravenou krouhanku. Zájem o takto upravené zelí v posledních letech značně roste. Loni například společnost ZP Otice z Opavska, která je největším výrobcem kysaného zelí v Česku, prodala 140 tun krouhaného zelí, zatímco v roce 2005 to bylo pouze 78 tun.

"Zájem stoupá. Je to způsobeno i aférami s potravinami dováženými z Polska. Jak masa, tak i zeleniny. Lidé prostě více důvěřují tomu, co si vyrobí sami," řekl ředitel firmy Petr Ševčík. "Někteří chtějí absolvovat celý proces výroby vlastního kysaného zelí. Proto nakupují výhradně hlávky. Strouhání je ale náročné. Mnozí raději berou již připravenou krouhanku," uvedl Ševčík.

Další postup je pak individuální, každý si zelí připravuje tak, jak má rád. Pro ty, kteří se k této tradici chtějí vrátit, Ševčík doporučuje neexperimentovat. "Nejlepší je použít starý recept od babiček. Důležité je i šlapání vlastními nožkami, ne dusání strojem. Tradiční způsob používáme stále i v naší společnosti. Zelí v kádi vždy šlape několik pracovnic," doplnil Ševčík.

Základní ingredience pro kysané zelí tvoří sůl a kmín a hořčičné semínko. "Přidáváme i trochu cibule a křenu. Zelí má pak větší říz," řekla žena, která zelí kupovala v prodejně v Malých Hošticích. "U nás se zase do zelí vždy přidávala celá jablka. Nasála šťávu ze zelí a byla velmi chutná," dodal mladý muž z Hlučína. Někteří pak do soudku se zelím dávají i půlky celých hlávek. Zelné listy tak změknou a dají se využít v kuchyni. Výborné jsou plněné směsí mletého masa a rýže.

ovoce - zelenina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%