Antonův Film Tonka Šibenice měl 
být němý, jenže požár to změnil

Antonův Film Tonka Šibenice měl
být němý, jenže požár to změnil

24. 10. 2013

Do historie české kinematografie se pražský rodák Karel Anton zapsal především jako režisér prvního českého zvukového filmu Tonka Šibenice. Melodramatický snímek byl přitom původně natáčen jako němý. Po požáru tehdejších filmových ateliérů v Praze na Kavalírce koncem roku 1929 ale Anton využil nabídky francouzské firmy Gaumont a do ještě nedokončeného snímku dotočil několik zvukových scén v jejích studiích v Joinville u Paříže.

Film se pak promítal ve třech jazykových mutacích – v Německu se hrál pod názvem Die Galgentoni a ve Francii jako Tonischka. Česká verze obsahovala navíc zfilmovaný výstup písničkáře Karla Hašlera, který z plátna uvítal přítomné a zazpíval dvě populární písně Hradčany krásné a Když padá v Praze první sníh.

Do současnosti se dochovala jen francouzská verze filmu. Z české mutace Národní filmový archiv ochraňuje pouze prolog s Hašlerovými písněmi.

Tonka Šibenice ale byla jen jedním z téměř šesti desítek filmů, které zběhlý medik Anton natočil. Debutoval v roce 1921 Cikány podle povídky Karla Hynka Máchy, na kontě měl i němou verzi Pohádky máje (1926), ve které hrál hlavní roli na zapřenou Jiří Voskovec.

Od 30. let tvořil hlavně ve Francii a později Německu, kde se také usadil. Poslední film dokončil v roce 1960, o čtyři roky později ještě natočil osmidílný kriminální seriál. Karel Anton zemřel 12. dubna 1979 v Západním Berlíně. Na 25. října připadá 115. výročí jeho narození.

film
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.