Polská krev, věčně mladá Nedbalova 
opereta, slaví 100. narozeniny

Polská krev, věčně mladá Nedbalova
opereta, slaví 100. narozeniny

24. 10. 2013

Je to bezesporu nejúspěšnější opereta českého skladatele – jmenuje se Polská krev a složil ji Oskara Nedbal. Námět, kterým byla Puškinova povídka Slečna selka, objevila skladatelova manželka. Do libreta ji pak přepsal zkušený vídeňský autor Leo Stein, jenž se podepsal například i pod Veselou vdovu od Franze Lehára. Nedbal sice při komponování čerpal z polských námětů, místy jsou ale z jeho hudby cítit i české rytmy. Polská krev se poprvé hrála před 100 lety, 25. října 1913, na vídeňské scéně Carltheater.

Polská krev nebyla první ani poslední Nedbalovou operetou, žádné z jeho pěti dalších děl tohoto žánru ale nedosáhlo takového věhlasu. Polská krev, jejíž rok odkládanou premiéru skladatel sám dirigoval, se tehdy ve Vídni stala nejúspěšnější operetní novinkou sezony a do konce válečného roku 1915 měla 250 repríz. Árie jako Jste kavalír, to vím, Diplomat či Blondýnky něžné zlidověly a znají je i lidé, kterým jinak svět operety vůbec nic neříká.

České publikum mohlo tuhle pohádku pro dospělé o napravení prostopášného hraběte Baraňského vidět už dva měsíce po její premiéře. Jako první ji uvedlo plzeňské divadlo – a narychlo připravený překlad libreta od tamního tenoristy Zdeňka Knittla se používá i dnes. V Praze měla Nedbalova opereta premiéru v lednu 1914, kdy ji uvedlo Městské divadlo na Královských Vinohradech. A od té doby se Polská krev stala jednou z vůbec nejhranějších operet na českých jevištích.

opereta výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.