Klínovec - symbol Krušných hor
s pohnutou rozhlednovou historií

Klínovec - symbol Krušných hor
s pohnutou rozhlednovou historií

25. 10. 2013

Kamenná věž na Klínovci, nejvyšším vrcholu Krušných hor, patří k nejznámějším rozhlednám v České republice. Vyhlídková stavba, která má za sebou téměř stotřicetiletou historii, musela v minulosti čelit nepřízni osudu a po mnoha letech chátrání, kdy hrozilo i její zřícení, se dočkala rozsáhlé rekonstrukce. Věž byla kompletně rozebrána a na jejím místě vyrostla její replika, která se turistům poprvé otevře v pondělí 28. října.

Historie vyhlídkových staveb je na 1244 metrů vysokém kopci bohatá. Již v roce 1817 zde byla postavena jednoduchá dřevěná pyramida, kterou o dvacet let později vystřídal vyhlídkový altán. Poté, co vyhořel, založili turisté v roce 1880 v nedalekém Jáchymově Krušnohorský okrašlovací spolek. Výstavba nové rozhledny byla naplánována hned při první schůzi spolku a během jednoho týdne postavili jeho členové jednoduchou dřevěnou konstrukci, jež však vydržela pouhé tři roky.

Nová rozhledna vyrostla na Klínovci i díky finanční sbírce, kterou okrašlovací spolek uspořádal, a realizace projektu se zhostil stavitel Josef Peter z Kadaně. Daleký kruhový výhled z osmiboké 24 metrů vysoké kamenné věže na vrcholky Krušných hor, Lužických hor, Děčínský Sněžník i České středohoří si mohli turisté vychutnat poprvé 3. srpna 1884. Věž byla pokřtěna jménem císaře Františka Josefa I. O devět let později byl objekt rozhledny rozšířen o malý hostinec sloužící také k ubytování.

Velkou slávu zažil Klínovec v roce 1908, kdy se v nově postaveném komplexu budov konala výstava řemeslných a průmyslových výrobků Rudohoří. Z ní se v restauraci dochovala bývalá výstavní hala s krásným kazetovým stropem a erby vystavujících krušnohorských měst. Klínovecký vysokohorský hotel byl také místem, odkud televizní technici zahájili v roce 1957 vysílání. Nejvyšší vrchol Krušných hor se tak stal jednou z prvních lokalit mimo Prahu, odkud se začal šířit televizní signál. Klínovec začal být také vyhledávaným lyžařským centrem, na jeho svazích byly vybudovány sjezdovky a sáňkařská dráha, z Jáchymova byla na vrchol postavena lanovka.

Kamenná věž zůstala dominantou Klínovce do konce 60. let, kdy byl v její blízkosti postaven 89 metrů vysoký železobetonový televizní vysílač. Od té doby rozhledna, která se postupně odklonila od svislé osy téměř o půl metru, i s přilehlými objekty chátrala. Situace se příliš nezlepšila ani po roce 1989, po odkrytí betonového nástřiku, kterým byla už kdysi opravena, začaly z věže vypadávat jednotlivé kameny a hrozilo její zhroucení.

Rozhledna byla pro veřejnost uzavřena od léta 2004 a již v září tohoto roku bylo započato s celkovou rekonstrukcí. Statika věže byla poškozena do takové míry, že stavba musela být kámen po kameni rozebrána a pak pečlivě poskládána zpět dohromady. Turisté se budou moci pokochat výhledem z repliky původní rozhledny na Klínovci již 28. října, ale kvůli vysoké vlhkosti se některé práce na věži přesouvají ještě na jaro příštího roku. V té době bude také vyčíslena definitivní cena rekonstrukce rozhledny.

naše tipy rozhledny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...