Ritz: král hoteliérů
a také hoteliér králů

Ritz: král hoteliérů
a také hoteliér králů

26. 10. 2013

Přezdívku "král hoteliérů a hoteliér králů" si vysloužil švýcarský podnikatel César Ritz, od jehož úmrtí uplyne 26. října přesně 95 let. Jeho síť hotelů proslula luxusem, vybranými pokrmy a ochotným personálem, jenž dokáže v každém zákazníkovi navodit pocit, že právě on je středobodem vesmíru. První hotel otevřel Ritz v roce 1898 v Paříži a jeho úspěch dal záhy impuls k vybudování stejnojmenných hotelů v řadě evropských metropolí.

César Ritz se narodil 23. února 1850 ve švýcarské vesničce Niederwald. Údajně nevalné studijní výsledky přiměly jeho otce, aby nejmladšímu ze svých 13 potomků přestal financovat studia na střední škole, a tak se César vyučil číšníkem v hotelu ve městě Brig. V roce 1867 se Ritz vydal do Paříže, kde vystřídal několik hotelů, včetně exkluzívního hotelu Splendide, kde to dotáhl až na vedoucího. Poté cestoval po Evropě a sbíral zkušenosti s řízením hotelů v prestižních letoviscích.

Renomé si Ritz získal poté, co si s šéfkuchařem a legendou moderní francouzské gastronomie Augustem Escoffierem zařídil restauraci v tehdy módním Baden-Badenu, jež jim posléze vynesla nabídku vložit jejich um do služeb nového hotelu Savoy v Londýně. Ritz měl však mnohem větší ambice: vybudovat vlastní hotel, jenž by byl vzorem elegance a stanovil nový standard pro ubytování těch nejnáročnějších hostů. S touto myšlenkou v hlavě a vypůjčenými penězi v kapse začal s přestavbou paláce na pařížském náměstí Vendôme v samém srdci Paříže, jenž byl otevřen v roce 1898 jako první hotel Ritz.

Pokoje jsou luxusně zařízené a mají celoplošná okna zajišťující spoustu denního světla. Bohaté zdobení zahrnuje lustry i velkou mramorovou koupelnu. Hotel Ritz Paris poskytuje apartmá s prostornou obývací částí zařízená starožitným nábytkem a obrazy ve stylu Ludvíka XVI. Má rovněž bazén ve stylu římských lázní s malovaným stropem. V restauraci L'Espadon oceněné 2 hvězdičkami Michelin jsou podávány gurmánské pokrmy a k dispozici je také nabídka více než tisícovky různých vín.

Dnes se hotely Ritz nacházejí po celém světě. Například neoklasicistní budova hotelu Ritz na londýnské Piccadilly byla postavena slavnými architekty Charlesem Mewesem a Arthurem Davisem. Královna Alžběta v něm slavila své osmdesátiny.

hotely slavné značky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.