Dotované zájezdy pro aktivní
seniory jsou stále žádanější

Dotované zájezdy pro aktivní
seniory jsou stále žádanější

18. 4. 2012

Dříve narození se zájmem o turistiku projevují rostoucí zájem o rekreační zájezdy či přímo o tábory v přírodě. Mohou přitom vybírat i z nabídek dotovaných tuzemských i zahraničních akcí. Podle lékařů tyto aktivity starším lidem prospívají, pokud jsou vhodně přizpůsobeny jejich zdravotnímu stavu.

Akce v tuzemsku…

Na sport, zábavu i soutěže například zvou zástupce starší generace z Prahy 1 organizátoři prvního ročníku týdenního Tábora pro seniory, který se uskuteční v červnu u řeky Sázavy.

„Senioři budou bydlet v dřevěných chatkách po čtyřech a už máme asi polovinu míst obsazených. Jsou pro ně připraveny hry, soutěže, sportovní aktivity a pohyb v lehkém terénu,“ přibližuje akci organizátorka tábora Helena Čelišová s tím, že součástí programu budou i klasické večerní táboráky.

Podle jejích slov se účastníci nemusí bát, že by pobyt v přírodě nezvládli absolvovat. „Se zájemci předem jednáme o jejich zdravotním stavu a aktivity jim přizpůsobíme. Na místě bude k dispozici i lékař,“ dodala. Táboru se mohou zúčastnit občané Prahy 1 starší 65 let a za týdenní pobyt s polopenzí v Soběšíně u řeky Sázavy zaplatí 1750 korun.

Rekreační pobyty pro seniory pořádá i Ústav sociálních služeb v Praze 4. „Nabízíme pro ně cenově výhodné jednodenní výlety a týdenní rekreace v hotelu. Senioři se s námi třeba projedou na lodi z Hřenska do Děčína nebo si prohlédnou zámek v Častolovicích,“ uvedla pracovnice ústavu.

Vlastivědné vycházky pro seniory s odborným výkladem po zajímavých místech v Praze a jejím okolí pořádá i Pražská informační služba (PIS).

… i v zahraničí

Zájemci z řad starší generace, kteří mají rádi pobyt u moře spojený třeba s kratšími poznávacími výlety, mohou využít i nabídek zvýhodněných zájezdů cestovních kanceláři. Většinou si vyberou ze zlevněných mimosezonních termínů a preferují minimálně polopenzi. „Největší zájem bývá o Španělsko, Chorvatsko, ale i Kypr. Slevu okolo 20 procent má účastník od 55 let a druhá osoba, která pojede s nimi, může mít slevu až 40 procent,“ vysvětluje Petr Hylský z cestovní agentury Senior Agency, která se specializuje na seniorské pobyty.

Stává se, že starší lidé často jezdí sami, a proto některé hotely v zahraničí nabízejí jednolůžkové pokoje bez příplatku. Protože ale nejlepší zážitky z dovolené bývají ty, které jsou sdílené, budou mít senioři možnost najít spřízněnou duši, se kterou pobyt v zahraničí stráví. „Chystáme spustit službu, která by umožnila klientům po zaregistrování najít spolucestovatele, se kterým se pak na zájezd vydají,“ potvrdil Hylský.

Lékaři cestovatelské a poznávací aktivity seniorů vítají, jen je podle nich potřeba přizpůsobit jejich intenzitu zdravotnímu stavu každého jedince. „Úplně nejblahodárnější pohybovou aktivitou je pro ně chůze. Pokud chtějí provozovat třeba nordic walking, je dobré, aby jim nejprve odborník poradil, jak správně používat hole,“ podotýká lékařka a ředitelka Gerontocentra Iva Holmerová.

S tím souhlasí i praktický lékař Jan Jelínek. „Organizátoři aktivních pobytů by měli předem například vědět, zda někdo z účastníků může do sauny nebo ne,“ upozorňuje Jelínek. Dodává, že jakékoliv pobyty ve společnosti druhých jsou pro seniory úžasnou psychickou podporou. Stává se, že se pak mezi nimi utvoří skupinky, které pak společně podniknou další výlety.

60+ cestovní kanceláře
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.