Miloslav Nevrlý: nestor
toulek nejen po Jizerkách

Miloslav Nevrlý: nestor
toulek nejen po Jizerkách

29. 10. 2013

Zoolog, cestovatel a skaut Miloslav Nevrlý je libereckou spisovatelskou legendou. Jeho zájem před lety podnítily zejména Jizerské hory, jichž se stal skutečným znalcem. Je autorem řady knih, jako zjevení zapůsobila právě například Kniha o Jizerských horách, klasikou se staly i Karpatské hry. Nevrlý, který v úterý oslaví 80. narozeniny, je znám také jako zakladatel výzkumu netopýrů na Liberecku, od klukovských let jej fascinovali i ptáci.

Svého času znal české, slovenské či rumunské hory lépe než většina místních. Právě Nevrlého putování stálo u zrodu publikací, které o přírodě napsal. "Bible" milovníků hor, Kniha o Jizerských horách, která poprvé vyšla v roce 1976, zaujala nejen pro svůj jazyk a téma, ale i proto, že v tu dobu již přinášela obraz hor, který kvůli emisím z nedalekých německých a polských tepelných elektráren rychle mizel. Kniha se dočkala už čtyř vydání, naposledy v roce 2007.

Nevrlý prakticky celý život pracoval jako zoolog v libereckém Severočeském muzeu. Zde se setkal se spoustou německých knih, časopisů a vlastivěd, které začal třídit. Zároveň rád chodil do blízkých hor, které tehdy byly ještě liduprázdné. „Začal jsem v nich hledat to, co jsem se dočetl v těch materiálech. Naopak, co jsem našel v horách, jsem se snažil dohledat v publikacích. Přitom jsem si vytvořil kartotéku, která se mi později hodila,“ řekl v jednom z rozhovorů.

Nevrlého osobitý a čtivý literární styl se vymyká škatulkám. Mezi jeho další díla patří Nejkrásnější sbírka (o Slovensku; 1998), Kouzelný Český ráj (2001), Chvály Zadní země (o Českém Švýcarsku; 2003), Zašlá chuť morušek (o Krkonoších; 2003), Kryštofovo údolí - putování časem a krajinou (2005), Tři Iseriny (spoluautor; 2006), Podivuhodné chvíle se Sluneční písní (2008) nebo Jizerské hory na starých diapozitivech (2011). Je i autorem průvodců a turistických map.

Nevrlý se narodil 29. října 1933 v Praze. Po ukončení studií na tamní Přírodovědecké fakultě UK, katedře zoologie (1957), dostal pracovní umístěnku do Liberce. Nastoupil do Severočeského muzea, kde působil (převážně jako vedoucí přírodovědeckého oddělení) až do roku 2000, kdy odešel do důchodu. Nevrlý mimo jiné objevil a zkoumal unikátní netopýří zimoviště v Jizerských horách. Zapojil se také do skautingu, znám je pod přezdívkou Náčelník.

Číslovka 80 ho nijak netrápí. „Kdybyste se mě na to zeptali ve dvaceti letech, tak bych se jen ušklíbl. Oba moji rodiče zemřeli v mladším věku, maminka o deset roků dříve, tatínek o sedm, takže já už tady vlastně přesluhuju,“ uvedl Nevrlý. Stárnutí přitom nepovažuje za žádnou vadu. „Zamlada jako v osmnácti už to nebude nikdy. Důležité je smířit se s tím psychicky, stárnutí je více méně příjemné,“ dodal.

V roce 2003 získal Miloslav Nevrlý druhé místo v anketě o osobnost Libereckého kraje, předloni obdržel Poctu hejtmana kraje.

osobnosti spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.