Eva Urbanová slaví
čtvrt století kariéry

Eva Urbanová slaví
čtvrt století kariéry

17. 4. 2012

Slavná operní diva Eva Urbanová fascinuje svým výjimečným dramatickým sopránem posluchače již čtvrt století – debutovala přesně 18. dubna 1987 v Divadle J. K. Tyla v Plzni jako Cizí kněžna ve Dvořákově Rusalce. V roce 1990 po ní sáhlo pražské Národní divadlo, jehož členkou je dosud. Sedm let nato debutovala v La Scale a rok poté v newyorské Metropolitní opeře, kde od té doby také pravidelně účinkuje.

Dnes padesátiletá rodačka ze Slaného začínala se zpěvem na kostelním kúru a v rockových kapelách. Na pražské konzervatoři ji zprvu odmítli. Po vyučení pracovala ve výpočetním středisku Českých drah v Plzni. Ve dvaceti letech se jí v Plzni ujala profesorka Ludmila Kotnauerová. Začala s Urbanovou pracovat a dovedla ji k pravému italskému bel cantu.

Z českého repertoáru její soprán s rozsahem tří oktáv vyzní nejlépe v oblíbené Miladě, Rusalce anebo v Libuši. Kostelnička z Janáčkovy Její pastorkyně jí už dvakrát vynesla Thálii. Před lety zazářila také v melodramatické opeře Adriana Lecouvreur. Jak hlas vyzrává, přechází k dramatičtějším rolím - k italským veristickým hrdinkám Tosce, Turandot, Santuzze, Giocondě, Amneris. Na řadu přichází už i těžký Wagner či Strauss.

hudba opera
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.