Zdeněk Podskalský rozdával zábavu, 
veselí i moudrost. To, co dnes chybí

Zdeněk Podskalský rozdával zábavu,
veselí i moudrost. To, co dnes chybí

28. 10. 2013

Jméno režiséra a scenáristy Zdeňka Podskalského je dodnes synonymem veselí a vtipu. Podskalský vytvořil osobitý typ zábavy, který divákům servíroval v desítkách filmů a televizních pořadů sahajících od satiry přes rozverné veselohry až po crazy-komedie. K nezapomenutelným snímkům patří například Kam čert nemůže, Bílá paní, Světáci, Křtiny či Noc na Karlštejně. 

V televizi natočil Podskalský přes dvě stovky pořadů. Byl spoluautorem silvestrovských programů, Kabaretu u dobré pohody a pořadu Možná přijde i kouzelník nebo řady pásem a inscenací. Mnohokrát vystupoval také před kamerou, a to jako vtipný diskutér a moudrý vypravěč.

Pražský rodák Podskalský (narozen 18. února 1923) vystudoval estetiku, sociologii, psychologii a divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, Filmovou fakultu Akademie múzických umění v Praze a Vysokou filmovou školu v Moskvě. Působil nejprve jako televizní režisér a scenárista, do roku 1991 byl zaměstnancem Filmového studia Barrandov.

Je to už 20 let, co Zdeněk Podskalský 29. října 1993 zemřel, bylo mu 70 let. Letos v lednu odešla ve věku 81 let i jeho životní partnerka herečka Jiřina Jirásková.

 

Jestli vás cokoliv napadne, udělejte to,
vyzval herce při natáčení Světáků
Asi nejpovedenějším Podskalského filmem je komedie Světáci o třech venkovských fasádnících, kteří se sejdou se třemi lehkými děvami v jednom pražském nóbl podniku. Film s vynikajícím hereckým obsazením se točil krátce po srpnové okupaci v roce 1968. „Zdeněk Podskalský si nás svolal, a řekl: Je to asi na dlouhou dobu poslední věc, kterou můžeme svobodně natočit, tak jestli vás cokoliv napadne, udělejte to, a když to bude dobré, já to ve filmu nechám,“ vzpomínala na natáčení Jiřina Jirásková, která hrála Marcelu. „Prostě jsme dostali prostor pro naši improvizaci. Spousta hlášek tak vznikala přímo na place.“


zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.