Rozhlasová Válka světů způsobila 
v USA hysterický šok: Marťané útočí!

Rozhlasová Válka světů způsobila
v USA hysterický šok: Marťané útočí!

29. 10. 2013

Toho dne zachvátila řadu měst Spojených států hysterická panika. Lidé brali útokem obchody, zamykali se s rodinami ve svých domech, matky s dětmi prchaly do lesů. A k tomu stačil jeden rozhlasový pořad – Orsonem Wellesem pro rádio zpracovaný sci-fi román Válka světů, který měl podobu mystifikačního zpravodajství. A to bylo tak důvěryhodné, že miliony posluchačů uvěřily, že na Zemi zaútočili Marťané.

Byl to tehdy před 75 lety, 30. října 1938, velký skandál. Mladému tvůrci však přinesl nevídanou smlouvu s menším hollywoodským studiem RKO. V létě roku 1940 pak za šest týdnů v izolaci vytvořil dílo, které dnes filmoví historici rozebírají záběr po záběru. Fiktivní rekonstrukci života mocného tiskového magnáta s názvem Občan Kane sestavenou z výpovědí jeho blízkých. V roce 2002 byl Občan Kane výběrem více než 250 režisérů a kritiků z celého světa zvolen nejlepším filmem všech dob.

Samotný román Válka světů vyšel v roce 1898 a jeho autorem je anglický spisovatel Herbert George Wells. Slavná kniha se několikrát dočkala i filmového zpracování. V roce 2005 měla premiéru adaptace režiséra Stevena Spielberga, který obsadil do centra aktualizovaného příběhu Toma Cruise.

rádio spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.