Co a jak nejlépe jíst ve staří?
Zde je několik doporučení...

Co a jak nejlépe jíst ve staří?
Zde je několik doporučení...

29. 10. 2013

Výživa ve stáří nabývá v důsledku změn ve věkové struktuře obyvatelstva neustále na významu. Z hlediska výživy tvoří senioři velkou rizikovou skupinu obyvatelstva. Řada faktorů ovlivňuje ve stáří nejen přísun živin, ale i jejich využití. Výživa ve stáří se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se změnami organizmu v tomto období života a s celkovým zdravotním stavem člověka. U seniorů mohou být důsledky nesprávné výživy daleko závažnější než u osob středního věku. Správná výživa zvyšuje obranyschopnost organizmu, přispívá ke zlepšení hybnosti, a tím i k soběstačnosti.

Více vitamínů, ale i živočišných bílkovin

Zhoršené vstřebávání vitaminů způsobuje u seniorů v mnoha případech jejich nedostatek. Přitom potřeba vitaminů je v souvislosti s vyšší nemocností seniorů vyšší než u mladších lidí. Proto je důležité jejich množství spíše lehce zvyšovat. Dostatečný příjem vitaminů souvisí s pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny, ale i dalších potravin (maso, mléčné výrobky, rostlinné tuky). Stejně tak není vhodné snižovat příjem bílkovin, protože jejich využití je s přibývajícím věkem nižší. Upřednostňovat je třeba bílkoviny živočišné, protože běžně doporučovaný poměr rostlinných a živočišných bílkovin 1:1 se u seniorů významně mění ve prospěch živočišných, které najdeme v mase, mléce a mléčných výrobcích, vejcích. Ve vazbě na vysoký výskyt diabetu II. typu v této populační skupině je vhodné, aby dávky sacharidů ve stravě byly vyvážené, tedy bez výrazných výkyvů v průběhu celého dne. Tuky jsou v tomto věkovém období velmi důležité, a to jak z hlediska obsahu energie, tak z hlediska důležitých nenasycených mastných kyselin. Proto není vhodné ve většině případů jejich množství omezovat. Důležité je ale vybírat správné druhy tak, aby byla průběžně k dispozici dostatečná dávka nenasycených mastných kyselin, zejména omega 3 a omega 6. Zdrojem těchto mastných kyselin jsou zejména některé rostlinné oleje (např. řepkový), margaríny (v některých tucích je množství těchto kyselin navýšeno) či rybí tuk.

Stále častějším problémem seniorů je špatná ekonomická situace, která znamená významné omezení jídelníčku a jeho skladby směrem k levným a neplnohodnotným potravinám. Senioři stále častěji preferují nákupy potravin ve slevě, což může vést ke konzumaci potravin s prošlou zárukou, protože je nestihnou zkonzumovat v krátkém termínu, a tím se vystavují i hygienickým rizikům.

Doporučení k zajištění správné výživy zdravých seniorů

  • Jíst alespoň 3x denně, nevynechávat jídlo
  • Jíst pokud možno u stolu, nikoli v křesle či v posteli
  • Vypít nejméně 200 ml (1 sklenku) vody každé 2 hodiny (8-10 x denně)
  • V každém denním jídle sníst nějakou potravinu s obsahem bílkovin, převážně z živočišných zdrojů
  • Vybírat si snadné a rychlé přípravy pokrmů (kompletní pokrmy lze připravit za 30 minut)
  • Zeleninu využívat mraženou a připravenou v páře či mikrovlnné troubě
  • Využívat mixér k mechanické úpravě čerstvého ovoce, případně dalších potravin
  • Používat k přípravě jídel rostlinné oleje a tuky, a to i do pomazánek
  • Čím menší porce jídel jsou konzumovány, tím častěji je třeba jíst
  • Jakékoliv omezení jídla je třeba ihned kompenzovat odpovídajícím doplněním vhodných kompletních forem výživy (obvykle určeny k průběžnému popíjení)
  • V domácnosti je třeba mít obnovovanou zásobu potravin s dlouhou trvanlivostí pro případ onemocnění (vhodné jsou výše uvedené přípravky kompletní výživy)

 

stravování Zdravá strava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.