U Trutnova vyroste
nová rozhledna

U Trutnova vyroste
nová rozhledna

30. 10. 2013

U dělostřelecké pevnosti Stachelberg nedaleko Trutnova bude už příští rok stát rozhledna. Předpokládaná hodnota 24,5 metru vysoké věže je 2,6 milionu korun a stavbu spolufinancují fondy Evropské unie v rámci projektu Místa plná rozhledů v Euroregionu Glancensis.

Dřevěná vyhlídková rozhledna bude stát blízko turisty oblíbené předválečné pevnosti Stachelberg na návrší nad obcí Babí. "Stavbu chceme zahájit nejpozději do 15. dubna a v říjnu příštího roku by mělo být hotovo," řekl starosta Trutnova Ivan Adamec.

Rozhledna bude mít strohou dřevěnou konstrukci vojenského charakteru s ocelovým kruhovým schodištěm s podestami pro odpočinek návštěvníků. "Viditelné prvky stavby jsou navrženy z kulatiny, nosné prvky podest z hraněného řeziva. Spodní část objektu má kopírovat charakter současných vojenských opevnění, která zároveň doplňuje," uvedla mluvčí trutnovské radnice Veronika Svobodová.

Projekt Místa plná rozhledů by měl podle ní podpořit cestovní ruch v česko-polském pohraniční vytvořením naučné stezky Putování po rozhlednách. Do projektu bude zapojeno devět dosavadních i nově vybudovaných rozhleden a vše bude propojeno s nabídkou cyklotras a turistických stezek.

Poslední novou rozhlednu v Královéhradeckém kraji je v říjnu otevřená rozhledna na kopci Milíř u obce Vysoká nad Labem na Hradecku. Investorem 30 metrů vysoké stavby v hodnotě pěti milionů korun byla obec. V říjnu 2010 byla otevřena 17 metrů vysoká rozhledna na Anenském vrchu na hřebeni Orlických hor. V roce 2009 začala turistům sloužit také přes 30 metrů vysoká rozhledna na Hnědém vrchu nad Pecí nad Sněžkou.

rozhledny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...