Sedmdesátileté herečky?
Žádané jako nikdy předtím

Sedmdesátileté herečky?
Žádané jako nikdy předtím

2. 11. 2013

Časy, kdy stárnoucí herečky hrály hlavní role jen výjimečně, jsou nenávratně pryč. Dnes vyzrálé divy, jako je sedmdesátiletá francouzská herečka Catherine Deneuvová, inspirují režiséry a plní kasu. Překročily šedesátku, někdy i sedmdesátku či dokonce osmdesátku, ale jsou stále neobyčejně aktivní: Britka Judy Denchová (79 let), Helen Mirrenová (68 let) či Francouzka Emmanuelle Rivaová se svými pěknými 86 lety, hrdinka filmu Láska.

Mnoho seniorských rolí

Deneuvová, herečka s bohatou filmografií mnohačetných žánrů, od komedie po autorský film, nyní na plátně ztělesňuje Bettie ve filmu Elle s'en va (Ona odchází) režisérky Emmanuelle Bercotové.

V polovině června nabídla režisérka Marion Vernouxová čtyřiašedesátileté Fanny Ardantové roli dentistky na penzi udržující vztah s mladým mužem ve filmu Beaux jours (Krásné dny). Snímek se stal pěkným letním překvapením, neboť ho navštívilo půl milionu lidí.

A co říci o Hašišbábě s Bernadette Lafontovou, která se objevila v kinech počátkem roku? V jedné ze svých posledních rolí svérázné babičky Paulette, která se pustí do obchodu s drogami, aby vyšla se svým důchodem, dokázala Lafontová, která bohužel zemřela v září ve věku čtyřiasedmdesáti let, upoutat přes milion diváků.

Snímek Láska německého režiséra Michaela Hanekeho, jenž se na mezinárodní scéně dočkal mnohonásobného ocenění, přilákal ve světě přes 3,3 miliony diváků. V hlavních rolích se zde představují osmdesátníci Emmanuelle Rivaová a Jean-Louis Trintignant.

Další příklad – po Železné lady se čtyřiašedesátiletá Meryl Streepová vrátí příští rok na evropská plátna s filmem August: Osage County. A pokud jde o Judi Denchovou, slavnou M v Jamesi Bondovi, ta hraje ve filmu Philomena Stephena Frearse, který zaujal na letošním benátském filmovém festivalu.

Starší chodí do kina nejvíc

Je to snad shoda okolností? Kdepak. „Stejně tak jako jsou 'teen movies' pro adolescenty, nevidím důvod, proč by nemohly být seniorské filmy pro seniory!“ prohlašuje Emmanuelle Bercotová, režisérka filmu Elle s'en va, který chtěla napsat pro Catherine Deneuvovou a musela jí tedy ušít roli na míru. „Konečně jsou to právě senioři, kteří vedle mladých lidí chodí do kina nejvíce,“ podotýká mladá tvůrkyně.

Podle nedávné studie Národního centra pro kinematografii (CNC) tvořili senioři (počítáno od 50 let nahoru) v roce 2011 nejvíce návštěvníků kina – 34,2 procenta všech diváků (oproti 14,3 procentům v roce 1993). Teprve za nimi následují mladí lidé do 25 let s 31,8 procenta.

Filmový historik Bernard Bastide si však nemyslí, že by to vyplývalo z celkové tendence kinematografie. „Dnes je prostě mnoho pěkných rolí pro padesátnice, šedesátnice i sedmdesátnice,“ míní Bastide, který letos v říjnu vytvořil snímek Filmový život, zasvěcený jeho přítelkyni Bernadette Lafontové. „Ta neodmítala stárnout na obrazovce, a protože v její kariéře nebyla žádná odmlka, viděli jsme ji přirozeně stárnout,“ zdůrazňuje.

Podle herečky Fanny Ardantové je stáří třeba přijmout, ale neposlouchat. „Člověk si na ně jen musí prostě zvyknout,“ uvádí.

Catherine Deneuvová, která nedávno oslavila sedmdesátku, na posledním festivalu v Berlíně přiznala, že stárnout není úplně jednoduché. „Pro ženu, tím spíše pro herečku, to není snadné, ale člověk se tím nesmí nechat zaskočit,“ dodává s optimistickým úsměvem.

herci senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...