Morový sloup jako poděkování
za konec hrůzné epideme

Morový sloup jako poděkování
za konec hrůzné epideme

1. 11. 2013

Velkolepý sloup v horní části Malostranského náměstí nechali vztyčit měšťané jako výraz díků za odeznění strašlivé morové rány, která v Praze vypukla o dva roky dříve. V době moru se po Praze konaly prosebné bohoslužby pod širým nebem; na jejich místě byly později vztyčeny sloupy se sochami svatých (na Malé Straně byly tři – na Hradčanském, Maltézském a Malostranském náměstí).

Základní kámen ke sloupu na Malostranském náměstí byl položen před rovnými třemi sty lety, 2. listopadu 1713. Autorem návrhu byl Giovanni Battista Alliprandi, sloup pak vytvořil kameník Herstorf. Po hladomoru v roce 1772 byly doplněny postavy andílků s kartušemi a vázami z dílny Ignáce Františka Platzera. Dvacet metrů vysoký sloup tvoří pískovcový jehlan vykládaný mramorem, na jehož vrcholu byl umístěn symbol božího oka.

Na jižní straně je oltářní stůl, ostatní tři strany zaujímají vodojemy symbolizující život, milost a spásu. Nad oltářním stolem stojí na hadu Panna Marie, níže jsou sochy českých patronů (svatého Václava, svaté Ludmily, svatého Prokopa, svatého Jana Nepomuckého a svatého Vojtěcha). Nad patrony jsou sochy Nejsvětější Trojice: Ježíše Krista, Boha-Otce a Ducha svatého v podobě holubice.

Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.