Kdo zachrání technické
profese? Padesátníci a starší

Kdo zachrání technické
profese? Padesátníci a starší

6. 6. 2014

Je vám kolem šedesáti, máte technickou kvalifikaci a jste v předčasném důchodu, nebo už se na něj těšíte, protože doba je nejistá a obáváte se, že o vás už nebude zájem? Pak zpozorněte. Je tomu právě naopak.

Hledají se obráběči kovů, horizontáři, dílenští mistři a supervizoři. Kvalifikovaní lidé v tradičních technických oborech jako strojírenství, elektrotechnika či zpracovatelský průmysl dnes prostě nejsou k mání. Podle průzkumu posledního Hospodářské komory ČR tento problém přiznávají více než dvě třetiny českých firem. Co s tím?

Protože mladé technika neláká, velkou šanci na uplatnění mají a především brzy budou mít padesátníci i šedesátníci. Jde o vesměs zkušené mistry svého oboru s mnohaletou zkušeností, kterou nedokáže nahradit žádná škola. Jejich velikou výhodu představuje i loajalita k zaměstnavateli.

„Mezi přednosti starších pracovníků patří ještě osobnostní zralost, nadhled nebo stabilita – tedy vlastnosti, které mladým lidem obvykle chybějí, ale přitom jsou mezi zaměstnavateli velice žádané. Firmy tedy mohou na této generaci stavět své rozvojové plány v horizontu pěti až deseti let,“ uvádí Ondřej Hlaváček, specialista na lidské zdroje společnosti Neumann & Partners.

Do celkové situace stále výrazněji promlouvá rovněž stárnutí populace. Podle Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR a Masarykovy univerzity v Brně se nejpočetnější skupinou obyvatelstva brzy stanou právě lidé ve věku od 50 do 64 let, jejichž zaměstnanost se nyní pohybuje jen kolem 47 procent. Mladých pracovníků je zkrátka čím dále méně a u technických oborů to platí dvojnásob.

„Zaměstnavatelé budou muset dřív nebo později na tento demografický vývoj reagovat větší vstřícností vůči padesátníkům a starším lidem. A to nejen podporou jejich zaměstnatelnosti, ale také pomocí speciálních školicích programů, které naučí pracovníky obsluhovat moderní stroje a další technologie,“ dodává Ondřej Hlaváček.

práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.