Studie na dvojčatech dokládá,
jak kvůli kouření stárne tvář

Studie na dvojčatech dokládá,
jak kvůli kouření stárne tvář

4. 11. 2013

Až příště budete chtít vsunout do úst cigaretu, zkuste zapřemýšlet o tom, co udělá s vašimi rty. Kůže kolem nich bude stárnout rychleji, než kdybyste nekouřili. Navíc se vám rychleji udělají váčky po očima a spodní čelistí. A více vrásek kolem rtů. To všechno jsou závěry, k nimž došli vědci z amerického Ohia, kteří studovali rozdíly mezi obličeji dvojčat, z nichž jedno je kuřák a druhé nekouří. Potvrdili to, co se dlouho předpokládá: kouřením se stárne, napsal server CNN.

Vědci v rámci studie posuzovali 79 párů dvojčat ve věku od osmnácti do 78 let. Každému z nich nechali udělat profesionálním fotografem fotografii, a pak je navzájem porovnávali. Fotografie byly rozdělené do dvou skupin. Na 45 párech byl vždy jeden zcela nekuřák a druhý kuřák. Druhou skupinu tvořili samí kuřáci, z nichž ale jeden kouřil alespoň o pět let déle než druhý.

U první skupiny kouřící dvojče vypadalo starší v 57 procentech případů. U druhé skupiny déle kouřící dvojče vypadalo starší ve více než 63 procentech.

Kouření podle vědců snižuje tvorbu kolagenu, což vede k jeho ubývání v kůži. Navíc nikotin snižuje tloušťku kůže. "Obojí vede k menší pružnosti kůže a způsobuje předčasné stárnutí," tvrdí autoři studie publikované v odborném časopise Plastic and Reconstructive Surgery.

kouření
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.