Seriál Návštěvníci, to byly filmové triky, 
amarouny i svůdná Dáda Patrasová

Seriál Návštěvníci, to byly filmové triky,
amarouny i svůdná Dáda Patrasová

4. 11. 2013

Pamatujete? Amarouny, CML (neboli centrální mozek lidstva), složité filmové triky, ale třeba i nahá Dáda Patrasová... To vše obsahuje jeden z nejúspěšnějších českých seriálů Návštěvníci, jehož premiéra prvního dílu se uskutečnila před 30 lety, 5. listopadu 1983. Autorem námětu byl Ota Hofman, režisérem Jindřich Polák, hudbu skládal Karel Svoboda a výtvarníkem filmu byl Theodor Pištěk. A ony proslulé amarouny? Byly vyrobeny z želé a vymyslel je výtvarnický tým pod vedením Jana Švankmajera.

Návštěvníci zavedli diváky do roku 2484, kdy byla mírumilovná společnost náhle vyděšena hlášením CML, že v blízkosti planety má proletět mlhovina, která odvrátí Zemi ze své dráhy. Lidstvo dá dohromady tým, který se vypraví do Československa 80. let, kde žije tehdy ještě školák, posléze geniální vědec Adam Bernau. Expedice Adam 84 se vydává zpět časem, aby získala jeho sešit s výpočty, a zachránila tak lidstvo.

Seriál se natáčel od června 1981 do října 1982 na mnoha místech Československa (např. seriálové městečko Kamenice bylo natáčeno v Pelhřimově), ale i v zahraničí. V hlavních rolích se objevili vedle Patrasové Josef Bláha, Josef Dvořák a Jiří Datel Novotný, v dalších rolích hrála celá plejáda známých herců. Kvůli soudnímu sporu ale seriál, který byl s velkým úspěchem uváděn v Německu pod názvem Die Besucher, putoval na několik let do trezoru.

seriál televize
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.