Kardio rehabilitace
dokáží zachránit život

Kardio rehabilitace
dokáží zachránit život

6. 11. 2013

Až o 5000 méně úmrtí na srdeční choroby ročně by mohlo být v České republice, pokud se podaří plošně zavést program kardiovaskulární rehabilitace. Za rok na tyto choroby zemře kolem 27 tisíc lidí. V programu se pacienti naučí cvičit pod dohledem lékaře při správné zátěži, pohyb by se měl i pak stát součástí jejich života. "Klesne spotřeba léků, zdravotní stav se upraví," řekl Martin Matoulek z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Tamní lékaři se seznámili s programem v bernské univerzitní nemocnici, v pilotním projektu ho ověřili zatím u pěti pacientů. Program kardiovaskulární rehabilitace se bude v Česku zavádět příští rok v rámci švýcarsko-české spolupráci z Fondu Partnerství. Nabídnou ho kardiocentra, velké nemocnice, ale i praktičtí lékaři v regionech.

"Lidé těsně po infarktu nebo po zákroku na srdci, koronární cévě nebo třeba i po náhradách chlopní by měli co nejdřív začít s kardiovaskulární rehabilitací, tedy s řízenou pohybovou aktivitou pod dohledem zdravotníků, kterou doporučí kardiolog a intenzita zátěže je sledovaná," uvedl Matoulek.

Program ověřuje rekondiční centrum VŠ TJ Medicina Praha. Jedním z pěti "absolventů" je i pětašedesátiletý pan Vrchota, který po infarktu začal pod lékařským dohledem cvičit v centru dvakrát týdne na chodicím pásu a rotopedu a posiloval. Venku se pohyboval jen ostrou chůzí. Za čtyři měsíce zhubnul o osm kilo, v pase ubyl o sedm centimetrů. Přestal kouřit a zlepšil si jídelníček. Žádné potíže už nemá, ve cvičení chce vytrvat.

Vědecký sekretář České kardiologické společnosti profesor Jaromír Hradec připomněl, že ještě před pár lety se doporučovalo pacientům po infarktu, aby se šetřili. "To se změnilo, studie potvrdily, že cvičení může výrazně zlepšit stav pacienta i dobu přežívání," zdůraznil.

Po infarktu jezdí pacienti do lázní a jsou v péči praktika, který jim píše prášky a radí, aby cvičili. Jak mají cvičit a jakou zátěž si mohou dovolit, ale pacienti nevědí. To by se naučili právě v novém programu.

Tříměsíční program zahrnuje vedle pohybu také ovlivnění všech rizikových faktorů nemocí srdce a cév, jako jsou zvýšená hladina tuků v krvi, vysoký tlak, obezita či kouření. Pacientům se výrazně zlepší kvalita života, užívají méně léků a dříve končí pracovní neschopnost, takže ušetří i zdravotní pojišťovny. Nově připravovaný seznam výkonů počítá s kódem pro kardiovaskulární rehabilitaci, pojišťovny by ji měly hradit.

srdce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.