Čert nebo prostý, zemitý chlapík, 
to byly role Jaroslava Moučky

Čert nebo prostý, zemitý chlapík,
to byly role Jaroslava Moučky

8. 11. 2013

Zahrál si ve více než 70 filmech, další desítky postav ztvárnil v rozhlase, televizi či dabingu. Nejčastěji byl obsazován do rolí prostých a zemitých chlapů, jeho silnou stránkou byl dobrosrdečný a nekomplikovaný humor. Převážnou část své divadelní kariéry spojil s Divadlem na Vinohradech, kde působil přes čtyřicet let.

Jihočeský rodák Jaroslav Moučka přišel na svět před 90 lety, 9. listopadu 1923. Vyučil se strojním zámečníkem a soustružníkem, od mládí ho však lákalo divadlo. Svou hereckou kariéru zahájil coby ochotník v Jihlavě, později prošel scénami na Kladně, v Olomouci, Praze a ve Zlíně. Jednou z jeho nejznámějších divadelní postavou je čert Trepifajksl z pohádky Dalskabáty, hříšná ves.

Na filmovém plátně debutoval v roce 1950, zahrál si v pohádkách (Dařbuján a Pandrhola), detektivkách (Vrah skrývá tvář, Na kolejích čeká vrah) i v legendárním snímku Markéta Lazarová. Ještě víc se prosadil v televizních seriálech F. L. Věk, Nemocnice na kraji města, Život na zámku i v těch poplatných režimu – Muž na radnici či Okres na severu. Zemřel před čtyřmi roky, v prosinci 2009. Bylo mu 86 let.

herci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.