Šílené: dvacet stupňů v listopadu! 
Ale do pondělí se hodně ochladí

Šílené: dvacet stupňů v listopadu!
Ale do pondělí se hodně ochladí

9. 11. 2013

Meteorologové naměřili v pátek v pražském Klementinu tamní teplotní rekord 18,2 stupně Celsia. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tím, že tak bylo překonáno dosavadní maximum 16,5 stupně z roku 1895. Rekord zde padl také ve čtvrtek. Klementinum měří teplotu od roku 1775.

Nové teplotní rekordy meteorologové v pátek naměřili na většině svých stanic. Nejvýše teplota vystoupala v Dyjákovicích na Znojemsku, kde bylo 20,1 stupně Celsia. Dyjákovický dosavadní rekord z roku 1997 činil 16,8 stupně.

Z dalších měřicích stanic v pátek jihočeský Byňov hlásil 19,3 stupně, sedm let starý předchozí rekord byl 15,5 stupně. Na 19,1 stupně vystoupala rtuť také v Praze Karlově, což je o celé tři stupně víc než dosavadní maximum z roku 1972. Desítky dalších rekordů padly pokořeny po celé republice.

Letošní podzim je velmi teplý, říjen byl i přes chladné dny na začátku měsíce celkově teplotně nadprůměrný. Listopad má být podle měsíčního výhledu teplotně průměrný až nadprůměrný.

Do pondělí, kdy má podle pranostiky přijet svatý Martin na bílém koni, ale spadne rtuť na čtyři až osm stupňů Celsia. Podobné teploty mají panovat po většinu příštího týdne, v noci může i mrznout. Ve výše položených oblastech se navíc mohou vyskytnout sněhové přeháňky, v nížinách má pršet.


Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.