Na českou státní příslušnost
jsou hrdí senioři a vzdělanci

Na českou státní příslušnost
jsou hrdí senioři a vzdělanci

10. 11. 2013

Hrdí na české občanství jsou především lidé starší 60 let a absolventi středních i vysokých škol. K vlastenectví se také většinou hlásí občané, kteří svoji životní úroveň označují jako dobrou, a voliči od politického středu směrem doprava.

Hrdost se pomalu vytrácí

Hrdost českých občanů na státní příslušnost k České republice však postupně mírně klesá. Podle říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jsou na české občanství hrdí čtyři z deseti lidí, 42 procent oslovených je neutrálních a 14 procent v této souvislosti pociťuje stud.

Hrdost byla v minulosti vyšší a stud méně častý. V říjnu před dvěma lety hrdost vyjádřilo 47 procent, stud devět procent dotázaných. Na podzim 2007 se k hrdosti na české občanství hlásila bez procenta polovina lidí, stydělo se šest procent. Ještě v prosinci 2001 a 2005 hrdost na české občanství vyjádřila nadpoloviční většina dotázaných.

„Na tomto trendu se pravděpodobně projevuje i zklamání občanů z korupčních kauz a úrovně politické reprezentace,“ domnívá se socioložka Dana Široká.

Většina by vlast neměnila

Českou republiku by si v případě možnosti volby vybraly k životu téměř dvě třetiny českých občanů, pětina dotázaných by si ji "spíše" nezvolila a sedm procent "rozhodně" nevybralo. „Podíl lidí, kteří by si v případě možnosti volby země, ve které budou žít, zvolili Česko, však trvale klesá,“ uvedlo CVVM. Ještě v prosinci 2001 život v České republice preferovaly tři čtvrtiny Čechů, před dvěma lety to bylo sedm z deseti lidí.

K účasti na obraně Česka v případě jeho vojenského ohrožení by se podle průzkumu rozhodně dobrovolně přihlásila téměř desetina občanů, 23 procent by se podle svých slov "spíše přihlásilo". Další čtvrtina dotázaných uvedla, že by se k obraně země "spíše nepřihlásila", zhruba stejný podíl byl těch, kteří by se "rozhodně nepřihlásili".

Ochotnější účastnit se dobrovolně obrany země byli lidé ve věku 30 až 44 let, dotázaní s VŠ vzděláním, vyšším příjmem a dobrou životní úrovní.

Česká republika životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...