Festival Den poezie: Karel
Hynek Mácha a řada dalších

Festival Den poezie: Karel
Hynek Mácha a řada dalších

10. 11. 2013

Patnáctý ročník Dne poezie, který začínal jako jednodenní akce a rozrostl se do dvoutýdenního festivalu, se bude letos konat v 57 městech. Uskuteční se od 10. do 25. listopadu a jeho tématem bude Vášeň a popel. Den poezie přinese opět básně na ulici a na různá netradiční místa, kde se lidé s poezií běžně nesetkají.

Festival chce připomínat výročí narození Karla Hynka Máchy a popularizovat poezii. Na většinu programů je vstup zdarma. Do projektu se zapojily desítky dobrovolníků nejen z řad kulturních národních i mezinárodních organizací, knihoven, spolků a vzdělávacích institucí.

Oslava Karla Hynka Máchy

Na programu je více než 300 kulturních akcí – počínaje autorskými čteními amatérských i známých básníků, přes tematické vycházky či výstavy, divadelní představení až po workshopy a čtení poezie na netradičních místech. Kromě současných českých autorů, k nimž patří Jiří Dědeček, Miroslav Topinka, Petr Borkovec, Radana Šatánková, Jaromír Typlt, Jonáš Hájek či Jarmila Hannah Čermáková, vystoupí i zahraniční básníci.

Přes množství akcí nebude ani letos chybět událost, kterou všechno začalo – oslava narozenin u sochy Karla Hynka Máchy na pražském Petříně. Uskuteční se 16. listopadu od 19:00. Budou se recitovat básně, zapalovat svíčky a připíjet vínem básníkovi na zdraví. V mnoha městech lidé zapálí ohně, kolem kterých budou recitovat verše. Ty pak složí do vlaštovek a v plamenech promění v dým, ke kterému si oslavenec Mácha prý určitě přivoní.

Den poezie založila Angličanka

Tuzemský Den poezie založila před 14 lety Angličanka Bernie Higginsová, která od roku 1991 žije v Praze. Spolu s dalšími nadšenci stála také za projektem Poezie pro cestující. „To není argument pro zprimitivnění poezie, aby mohla být přístupná "lidovým masám", to je pouze argument pro větší víru v schopnost poezie dotýkat se životů lidí,“ říká.

Den poezie se koná vždy kolem 16. listopadu, v tento den se v roce 1810 narodil Karel Hynek Mácha. Dnes je považován za nejvýznamnějšího představitele českého romantismu. V roce 1936 vydal vlastním nákladem svou báseň Máj, lyricko-epické dílo, které ovšem jeho současníci nepochopili a poměrně příkře odsoudili. Už pro následující generaci se ale Mácha stal idolem a symbolem romantické vzpoury. V dalších letech byl již takřka bezvýhradně přijímán a stal se inspirací pro řadu následovníků.

básníci poezie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%