První Rusalku v Metropolitní
zpívala Gabriela Beňačková

První Rusalku v Metropolitní
zpívala Gabriela Beňačková

11. 11. 2013

Rusalka, nejslavnější opera českého skladatele Antonína Dvořáka, zazněla na scéně Metropolitní opery v New Yorku poprvé před 20 lety, 11. listopadu 1993. Byla to vůbec první Dvořákova zpěvohra, kterou tento přední světový operní dům uvedl. V inscenaci původně vytvořené pro vídeňskou Státní operu a zpívané v češtině excelovala v titulní roli slovenská sopranistka Gabriela Beňačková.

Tamní kritika označila její výkon za klasický a zdůraznila, že „zpívala v nádherně tvarovaných frázích a s přirozenou lehkostí, která v sobě měla velkou autoritu a zároveň dávala její roli nadpozemskou křehkost“. Dvořák patří v USA k oblíbeným skladatelům. Americká premiéra Rusalky se uskutečnila už v roce 1935 v sále chicagské sokolovny.

Lyrická opera Rusalka, kterou Dvořák zkomponoval na libreto Jaroslava Kvapila, je jednou z nejoblíbenějších českých oper. S její proslulostí se může srovnávat snad jenom Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany. Rusalka měla premiéru 31. března 1901 v Národním divadle.

 

Do Metropolitní na českou Rusalku?
Ano, v sobotu 8. února díky přímému přenosu!

Metropolitní opera má Rusalku na repertoáru i v nynější sezoně. Její provedení si mohou vychutnat i čeští diváci v rámci pravidelných přímých přenosů z tohoto operního domu. V sobotu 8. února 2014 se Rusalka rozletí z New Yorku přes satelity do celého světa a tudíž i do vybraných kin v České republice. V hlavní roli vystoupí špičková americká sopranistka Renée Flemingová, která je i u nás známa svou dojemnou češtinou ve slavné árii o měsíčku. Více o představení a participujících tuzemských kinech se dozvíte na metopera.cz.

opera
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.