První vystoupení kapely Olympic?
Hrůza, psali kritici. Hrají už 50 let

První vystoupení kapely Olympic?
Hrůza, psali kritici. Hrají už 50 let

11. 11. 2013

Když přesně před půlstoletím 11. listopadu 1963 v divadle Semafor v rámci pořadu Ondráš a big beat poprvé vystoupila hudební skupina Karkulka, málokdo z přítomných mohl tušit, že stojí u zrodu bigbeatové legendy. Z Karkulky, která byla původně doprovodnou skupinou řady sólových zpěváků v čele s Josefem Lauferem, Pavlem Bobkem, Mikim Volkem či Naďou Urbánkovou, se totiž brzy stala klasická bigbeatová kapela Olympic, jež během následujícího půlstoletí nahrála hity jako Dej mi víc své lásky, Želva, Slzy tvý mámy, Jasná zpráva a mnoho dalších.

Tímto představením, později přejmenovaným na Ondráš podotýká, jeho autor a tvůrce Karel Mareš zrežíroval vpád rokenrolu do divadla Semafor. Některé recenzenty jímala z projevu mladých muzikantů Karkulky hrůza. Ale samotná kompozice pořadu, který propojoval fotografie z denního života s mikropříběhy Jiřího Štaidla a s přednesem satirických postřehů ráčkujícího chlapečka Ondráše, se líbila. Změnu názvu kapely později inicioval první manažer Josef Smeták, a to podle klubu ve Spálené ulici – Olympik, jen s nepatrnou změnou na konci.

Na vlastní nohy

O rok později už Olympic opustil Semafor a vyjel na první zájezdy po vlastech českých. Díky Karlu Marešovi natočil i první desky v legendární edici Big Beat časopisu Mladý svět.

Nahrávky, kterých se prodalo na 400 tisíc kusů, se točily na jeden mikrofon ve studiu na Strahově.

Pod prvním singlem Olympiku s písněmi Adresát neznámý a Roň slzy je podepsán Taneční orchestr Československého rozhlasu, na desce ale ve skutečnosti hraje Olympic. Svědčí o tom i dochovaný videoklip.

Ze skupiny postupně odešli sóloví zpěváci a zůstali jen muzikanti, kteří začali zpívat sami. V roce 1965 se zrodil první velký hit Dej mi víc své lásky a v roce 1967 Želva. Stejnojmenné první řadové dlouhohrající album spatřilo světlo světa o rok později. Zatím posledním studiovým počinem kapely s pořadovým číslem 18 je novinka Souhvězdí šílenců. Celkem Olympic prodal přes tři miliony desek, řada z nich dosáhla zlatého či platinového ocenění.

Narozeninové turné

Rockoví dinosauři v dalších desetiletích svoji sestavu opět měnili a dnes hrají ve složení Petr Janda, Milan Broum a Jiří Valenta. Takřka výhradním autorem všech písní je zpěvák, kytarista a frontman kapely Petr Janda, kolem nějž se postupně vystřídalo přes dvacet muzikantů. A stále zpívají své nadčasové hity jako je Pták Rosomák, Otázky, Dynamit, Slzy tvý mámy, Okno mé lásky nebo Jasná zpráva.

Již loni v listopadu vyjel Olympic na velké halové turné, kde jako host skupinu doprovázel Český národní symfonický orchestr. Šňůra na oslavu kulatin pokračovala i v letošním roce a kapela navštívila více než dvacet měst. Zbývají ještě vystoupení v Mikulášovicích (22.11.) a v pražské Lucerně (6.12.).

„Je to padesát let stále nekončícího mejdanu, a to je potřeba pořádně oslavit,“ řekl Petr Janda. „Chceme zavzpomínat na všechno dobré, co nás za tu dlouhou dobu potkalo a hlavně poděkovat všem našim fanouškům za úžasnou přízeň, kterou nám po celou tu neuvěřitelnou dobu věnují.“

hudební legendy Olympic
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.