Podvýživa starších lidí: problém, 
se kterým lze úspěšně bojovat

Podvýživa starších lidí: problém,
se kterým lze úspěšně bojovat

12. 11. 2013

Podvýživa (malnutrice) je důležité téma u člověka v každém věku, u seniorů zejména. 
Ačkoliv se případy nedostatečné výživy mohou zdát zřejmé, je užitečné seznámit se s jejími příznaky a včas problém rozpoznat.  Může to být strava chudá na výživné látky či konzumace nedostatečného množství jídla, ale v praxi se podvýživa často objevuje v kombinaci s psychickými, sociálními a fyzickými tématy, jako jsou například: 

•    Zdravotní potíže – Senioři trpí často neduhy, kvůli kterým postupně ztrácejí chuť k jídlu, případně se jim strava hůře konzumuje. Chronické nemoci, užívání určitých léků, potíže s polykáním, žvýkáním, se vstřebáváním živin – to vše může vést k podvýživě. Senioři také často špatně snášejí pobyt v nemocnici, i ten může vést k nechutenství a následnému nedostatku živin v těle. Na podvýživě se mohou podílet i nemoci typu demence. 

 •    Omezený či chybějící sociální kontakt – Staří lidé, kteří žijí sami, si často neradi vaří jen pro sebe. Bohužel často se tak jejich jídelníček zúží na chléb s máslem a kávu, což organismu z hlediska přísunu živin dlouhodobě stačit nemůže.

 •    Jednotvárnost stravy – Někteří senioři si nechtějí nebo nemohou dopřát kvalitní – a většinou tedy i dražší potraviny. 

 •   Přísná dieta – Dietní opatření, například zákaz solení, konzumace tuků, bílkovin nebo sacharidů, mají při určitých chorobách své opodstatnění a často bývají životně důležité. To ale nic nemění na faktu, že tento dietní režim se též může podílet na vzniku podvýživy.

Nesprávné stravování jako zdroj dalších obtíží

Podvýživa u starších lidí představuje problém sama o sobě. Navíc se ale může podílet i na dalších zdravotních problémech jako je oslabená imunita (ta může být následně zdrojem zvýšeného rizika infekce),  zhoršené hojení ran anebo ochabující svaly – kvůli slabým svalům je člověk náchylnější k pádům a zlomeninám. 

I proto je důležité podvýživu nepodceňovat! V případě, že Váš blízký není schopen přijmout dostatečné množství energie a živin v běžné stravě, je možné doplnit ji přípravky speciální tekuté výživy – Nutridrinky, se kterými lze stravu i dochutit a energeticky obohatit.
 
O způsobech, jak podvýživě předcházet a jak ji řešit, včetně spousty chutných receptů, se dočtete na www.vyzivavnemoci.cz.  Je zde k dispozici také online poradna lékařů a odborníků na výživu – svůj dotaz můžete napsat ZDE.

 

Nutridrinky jsou potraviny pro zvláštní výživu – potraviny pro zvláštní lékařské účely. Přípravky by měly být užívány pod dohledem lékaře či jiné kvalifikované osoby nebo na základě jejich doporučení.

Výživa Zdravá strava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.