Jaromír Vejvoda dostal za polku 
Škoda lásky honorář 150 korun

Jaromír Vejvoda dostal za polku
Škoda lásky honorář 150 korun

12. 11. 2013

Do povědomí veřejnosti se hudebník Jaromír Vejvoda zapsal především jako autor legendární polky Škoda lásky. Jednu z nejpopulárnějších světových melodií složil v roce 1927 jako Modřanskou polku a podle vyprávění svých synů za ni dostal honorář 150 korun. A právě tahle skladba o mnoho let později převálcovala v anketě o český hit minulého století, jejíž výsledky byly vyhlášeny v lednu 2000, všechny ostatní písně.

Jako mladý hrál Jaromír Vejvoda ve zbraslavské kapele svého otce. Když po něm převzal taktovku, začal i komponovat. „Jeho Modřanská polka se líbila, tak ji ze sobeckých důvodů hrál nejdřív jen se svou kapelou. Až později ji dal opsat okolním kapelníkům,“ vyprávěl před lety jeho syn. Následně polka dostala text z pera Václava Zemana a spolu s ním i nový název – Škoda lásky.

Z naší republiky se Vejvodova skladba dostala do Ameriky, kde se pod názvem Beer Barrell Polka stala šlágrem (s textem Roll Out the Barrels, česky Vyvalte sudy). Za druhé světové války byla dokonce neoficiální hymnou amerického námořnictva. Kromě USA zdomácněla Vejvodova skladba i v řadě dalších zemí. Němci ji znají jako píseň Rosamunde, a třeba ve Finsku ji pojali dokonce jako píseň vánoční.

Autor legendární polky, Jaromír Vejvoda, zemřel před rovným čtvrtstoletím, 13. listopadu 1988. Bylo mu 86 let.

hudební skladatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.