Václav Johanus: Humor
by se dělal dobře i dnes

Václav Johanus: Humor
by se dělal dobře i dnes

13. 11. 2013

V českobudějovické galerii Hrozen začala výstava maleb, grafik a ilustrací jednoho ze špičkových českých karikaturistů Václava Johanuse. Návštěvníci si do 30. listopadu mohou prohlédnout několik desítek děl, která vytvořil v posledních třech letech.

"Zprávy sleduji, denně čtu noviny, a právě proto v obrázcích utíkám k vodě nebo do příjemné krajiny, začnu si pouštět draky a zapomenu, o jakém průseru jsem ráno četl v novinách," řekl Johanus. Humor by se podle něj dělal dobře i v dnešní době, ale na rozdíl od dob totality, kdy byl vyhledávaným únikem, ho nikdo netiskne.

Johanus od konce 60. let spolupracuje s redakcemi novin a časopisů. K významným titulům patřily Mladý svět, Dikobraz anebo Ohníček pro děti. Od 60. let kreslil pro Telegraf, Reportéra a dodnes pro Deníky Bohemia. V 90. letech začal spolupracovat s odborně zaměřenými časopisy a novinami, například Hospodářskými novinami, Ekonomem a Bankovnictvím. "Když mě oslovil Ekonom, tak jsem na to chvíli koukal, protože v ekonomice nejsem příliš zdatný. Půjčil jsem si chytré brožury, kde byly odborné termíny, a pak mě to začalo bavit, spolupráce trvala deset let," vzpomíná.

Za socialismu měl smůlu v tom, že ho veřejnost znala jen z černobílé kresby. Rád by se věnoval jemné a poetické ilustraci, která vynikne v barvě. V roce 1973 vytvořil přes 40 ilustrací pro knížku pohádek. Za totality nevyšla, protože autor neprošel prověrkami, po revoluci nebyly na vydání knížky peníze. "Sleduji produkci dětských knížek, obecně ta literatura sklouzává ke kýči a tvrdosti, aby se to prodalo," podotkl. Chce se proto pustit do leporela pro děti a sám si ho vydat.

Václav Johanus ilustroval třicet knížek. Uspořádal na 60 samostatných výstav doma i v zahraničí a více než 200 výstav společných. Je zastoupen v řadě českých a zahraničních sbírek. Za karikaturu, grafiku, hračky a plakáty získal ocenění.

Šestašedesátiletý českobudějovický grafik a ilustrátor výtvarnou dráhu zahájil jako kreslíř a karikaturista na přelomu 60. a 70. let geometrickou černou kresbou v kresleném humoru. Osobité typické prvky, jakými jsou úspornost výtvarné formy, humorná nebo groteskní zkratka s pointou a poetičnost vyjádření, přenesl také do grafiky a ilustrací.

Základní grafickou technikou autora je serigrafie. Ve volné tvorbě převládá tempera, případně akryl. V posledních letech se intenzivněji věnuje také technice koláže.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.