Národní muzeum pořádá
17. listopadu sbírkový den

Národní muzeum pořádá
17. listopadu sbírkový den

13. 11. 2013

Národní muzeum zve veřejnost na pražský sbírkový den k projektu Europeana, který se uskuteční v neděli 17. listopadu od 10 do 18 hodin v Nové budově muzea. Každý na něm může přispět k vytvoření unikátní sbírky k revolučnímu roku 1989.

"Pracovníci muzea budou digitalizovat vše, co přispěje k uchování obrazu života v období turbulentních let 1986-1992 v celé jeho šíři. Například předměty spojené s exilem nebo rozdělením ČSFR, tiskové a reklamní letáky, pohledy, fotografie, dobové spotřebiče nebo hračky," oznámila Petra Belaňová z oddělení vnějších vztahů Národního muzea. Přinesené předměty mohou jejich majitelé v muzeu i zanechat a rozšířit tak jeho hmotné sbírky.

Součástí sbírkového dne bude celodenní program v podobě projekcí dokumentů, filmů, koncertu a autorského čtení. Přinesené předměty se mohou příští rok stát součástí výstavy k 25. výročí sametové revoluce.

Cílem projektu Europeana 1989 je vytvoření unikátní virtuální sbírky vzpomínek, fotografií a předmětů, která uchová pro další generace obraz každodenního života v přelomovém období kolem roku 1989, kdy se bořily zdi, přestřihávaly dráty a Evropa se znovu sjednocovala. Muzeum proto vyzvalo veřejnost ke spolupráci na vzniku sbírky, která se v budoucnu stane součástí výstav, expozic a výukových programů.

Nejen pamětníci doby nedávno minulé tak mohou přispět písemnostmi, předměty i vzpomínkami. Sbírková akce je určena pro ty, kteří zatím nezaslali fotografie prostřednictvím portálu http://www.esbirky.cz/. Vložené fotografie a příběhy jsou přístupné na obou zmíněných webových portálech. Vstup na sbírkový den i doprovodný program je zdarma.

sametová revoluce sběratelství
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.