Našla se nejstarší fosilie organismu. 
Stál na počátku vývoje člověka?

Našla se nejstarší fosilie organismu.
Stál na počátku vývoje člověka?

14. 11. 2013

Tohle že má být předchůdce člověka? Pravděpodobně ano, tvrdí vědci, kteří našli zřejmě vůbec nejstarší kompletně dochovanou fosilii živého organismu. Jde o mikroba starého 3,5 miliardy let.

Fosilie je pozůstatkem někdejšího purpuro-zeleného slizkého uskupení jednobuněčných mikroorganismů, které nejen žily, ale i navzájem komunikovaly v prehistorickém mikroskopickém společenství.

Nora Noffke z americké Old Dominion University zbytky tohoto dávného života našla v pískovcové skále na západě Austrálie. „Kolem osmi milimetrů tlustá spleť jednobuněčných organismů je zhruba o 300 milionů let starší než dosavadní nejstarší známá kompletně dochovaná fosilie a zhruba stejně stará, jako některé neúplné fosilie,“ uvedl spoluautor studie Robert Hazen z washingtonského Carnegieho vědeckého ústavu.

Nalezený organismus podle Hazenova mínění pravděpodobně proměňoval sluneční svit v energii, ale místo kyslíku vylučoval „příšerně smradlavou“ síru. Pokud by se člověk procházel po australských plážích před 3,5 miliardy let, pravděpodobně by narazil na tuto „slizkou hmotu purpurových nebo hnědých vláken vydávajících sirný zápach“.

objevy věda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.