Foto

Lidé stále častěji vyrážejí
na adventní trhy do ciziny

14. 11. 2013

Zájem Čechů o jednodenní výlety na vánoční trhy v okolních zemích stoupá, letos jich vyjede hlavně do rakouských a německých měst přes čtvrt milionu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti Mag Consulting. Nejvíc lidí letos tradičně zamíří do Vídně. Roste také prodej těchto zájezdů přes slevové portály.

Podle údajů serveru Zajezdy.cz zatím vzrostly prodeje adventních zájezdů za hranice o dvě procenta, ceny začínají na úrovni 400 korun. Nejpopulárnější v Německu jsou adventní trhy v Drážďanech a Norimberku. "Zajímavé pro klienty bývá spojení vánočních nákupů s relaxací. Například adventní trhy v Amberku jsou zkombinovány s koupáním v aquaparku Kurfiřtské lázně," uvedla Kateřina Komedová ze Zajezdy.cz. Do Rakouska Češi během adventu jezdí převážně do Vídně, Salcburku, Oberndorfu a Lince.

"Lidé si v posledních letech užívají spíše vánoční atmosféry, nakupují a relaxují, než aby celý den chodili s průvodcem po památkách. Průvodci zkracují odborný výklad a nechávají turistům volný čas na kavárny, obchody a individuální prohlídky památek," řekla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Novinkami v nabídce adventních zájezdů od cestovních kanceláří jsou podle Petříčkové například Innsbruck, Štýrský Hradec, Lipsko. Od loňského roku roste obliba méně známých měst s adventním programem, jako je třeba Pasov, Linec či Řezno. Podle údajů Mag Consulting vyjede na adventní trhy za hranicemi až 60 tisíc Čechů s cestovní kanceláří a dalších 200 tisíc individuálně.

Část lidí jezdí během adventu do ciziny také pro vánoční dárky. "Za předvánočními nákupy, které se v centru měst nabízejí, jezdí česká klientela nejvíce do Drážďan a Norimberku, dále do outletcenter v Parndorfu v Rakousku či do Ingolstadtu v Německu," podotkla Petříčková. Češi vyrážejí na vánoční výlety nejčastěji během prvního a druhého adventního víkendu.

Lidé stále častěji kupují zájezdy na adventní trhy v cizině přes slevové servery. "Celkem očekáváme, že slevové portály prodají v tomto roce 25 tisíc až 40 tisíc zájezdů," sdělil David Antić z portálu BerSlevu.cz.

Velký zájem je i o adventní trhy v Praze. Nejvíce jsou české Vánoce atraktivní pro ruské turisty, Němce, Italy a Brity. Celkem kolem Vánoc přijede asi 115 tisíc turistů.

vánoční dárky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.