Češi už nepotřebují
víza do Kanady

Češi už nepotřebují
víza do Kanady

14. 11. 2013

Čeští občané mohou cestovat do Kanady bez víz. Zrušení vízové povinnosti, která platila od července 2009, potvrdil velvyslanec Otto Jelinek. Kanada víza pro Čechy požadovala kvůli vysokému počtu občanů, kteří v zemi hledali azyl.

"Vím, že je to dobrý pro Kanadu, ale vím, že je to taky dobrý pro Českou republiku," uvedl ve své mateřské řeči český rodák Jelinek, který na důkaz zrušení víz roztrhal jednu z nyní již nepotřebných žádostí o kanadské vízum. Čeští občané mohou teď v Kanadě bez víza pobývat až po dobu šesti měsíců. Opatření se týká všech pasů, včetně těch diplomatických a služebních.

To, že by v brzké době měla skončit vízová povinnost pro české občany, potvrdil před měsícem v Bruselu sám kanadský premiér Stephen Harper. Podle něj zájmem Ottawy, s jejímiž činiteli o problematice opakovaně hovořili vrcholní čeští politici, je volný pohyb osob mezi Kanadou a Evropskou unií.

Kanadské velvyslanectví v Praze krátce předtím informovalo, že vláda v Ottawě už nějakou dobu pracuje na tom, aby dosáhla zrušení víz. Umožní to rozsáhlé změny v kanadském azylovém systému. Byly zavedeny k loňskému 15. prosinci a jejich cílem je poskytnout rychlejší ochranu těm, kteří ji potřebují, a zajistit rychlejší odjezd těch, u kterých bylo zjištěno, že ochranu nepotřebují, a odradit od zneužívání kanadského azylového systému, uvedla v říjnu ambasáda.

Kanada víza obnovila v červenci 2009 kvůli přílivu Čechů, kteří za oceánem hledali azyl. Šlo hlavně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Podle některých zdrojů čeští žadatelé ale zneužívali tamní azylový systém a odchody měly ekonomický podtext. Kanada uváděla, že vízy se hromadným příchodům brání.

Kanada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.