Kupkova „Modrá“ byla
vydražena za 56 milionů

Kupkova „Modrá“ byla
vydražena za 56 milionů

18. 4. 2012

Plátno Tvar modré od Františka Kupky bylo vydraženo za rekordních 55,75 milionu korun a stalo se tak vůbec nejdráže prodaným Kupkovým obrazem. Aukci uspořádala v Kaiserštejnském paláci v Praze společnost Adolf Loos Apartment and Gallery.

Vyvolávací cena obrazu ve výši 45 milionů korun nebyla podle odborníků přemrštěná. Hodnota Kupkova díla totiž neustále stoupá.

Na českých aukcích byl doposud nejdráže prodaný jiný Kupkův obraz, a to Élévation (Výšky) IV, který se vydražil v roce 2007 za 22,1 milionu korun. Vůbec nejdražším Kupkovým dílem byl až do dnešního dne obraz Pohyb ze sbírky manželů Hascoeových, který byl vloni v londýnské aukční síni Sotheby\'s vydražený za 35,51 milionu korun.

Obraz Tvar modré pochází z roku 1913, tedy z období, kdy se rodila světová abstrakce a kdy se také Kupka k tomuto směru přiklonil. Má rozměry 73x60 cm a je ve vynikajícím původním stavu.

František Kupka je jeden z českých malířů, který dosáhl ocenění světového formátu. Přestože se narodil v Opočně, většinu svého života strávil v Paříži, kde také v roce 1957 zemřel. Kupkovo dílo vycházelo z popisného realismu, ale vrcholné období jeho tvorby představuje takzvaná čistá abstrakce, která zpracovávala primárně téma pohybu. Důležitou úlohu v Kupkově tvorbě měl také jeho vztah k hudbě, což vedlo k rozvinutí výtvarného směru nazývaného orfismus.

výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.