Národní divadlo bude slavit
130. výročí od znovuotevření

Národní divadlo bude slavit
130. výročí od znovuotevření

15. 11. 2013

Národní divadlo si v pondělí 18. listopadu připomene 130. výročí znovuotevření po požáru. Ve stejný den oslaví třicáté narozeniny jeho Nová scéna. ND připravilo v rámci výročí pro své diváky mimořádný program, kterým se také zapojí do mezinárodního projektu Noc divadel.

Prohlídka, výstava, představení

Oslavy totiž zahájí už v sobotu 16. listopadu v rámci tohoto projektu, kdy pro zájemce připraví bezplatné komentované prohlídky historické budovy i Nové scény. Jejich součástí bude ukázka principů Laterny magiky.

„Ve stejný den pozdě večer se na piazzetě uskuteční vernisáž výstavy 130 let Národního divadla, která připomene významné či zajímavé události ze života české první scény. Příchozím nabídne obrazový materiál především z bohatého fondu archivu Národního divadla, a to herecké a inscenační fotografie i dokumenty z jeho společenského života,“ oznámil mluvčí ND Tomáš Staněk.

Výstava se nevyhýbá se kuriozitám, jakými je například střídání politických garnitur v prezidentské lóži, takzvaný zábor Stavovského divadla či zajímavé pohledy na zlatou kapličku v průběhu generální rekonstrukce na přelomu 70. a 80. let minulého století. Expozice bude přístupna do 10. prosince.

Ještě před půlnocí odehraje Nová scéna pod širým nebem na piazzetě dvě reprízy originálního představení s názvem 131ND 56LM 31NS II, které prezentuje principy Laterny magiky v outdoorovém prostoru a připomene tuto scénu coby první multimediální divadlo na světě.

Národ sobě stavěl nadvakrát

Idea zbudování českého Národního divadla má kořeny v 70. letech 18. století. Silnou podporu získala po roce 1848, kdy byl ustanoven Sbor pro zřízení Národního divadla. Základní kámen byl položen na celonárodní slavnosti 16. května 1868, finance byly získávány prostřednictvím peněžní sbírky. Poprvé bylo Národní divadlo otevřeno 11. června 1881 Smetanovou Libuší.

Během dokončovacích prací však 12. srpna 1881 kompletně vyhořelo. Díky obrovské vlně občanské solidarity a novým peněžním sbírkám mohla být budova znovu otevřena už 18. listopadu 1883. V průběhu 130 let se pod hlavičku Národního divadla dostalo Stavovské divadlo (1920), Nová scéna, zbudovaná v rámci generální rekonstrukce ND a jeho okolí (1977-1983), a Státní opera (2012).

Jako připomínku roku 1883 vydalo Národní divadlo ve spolupráci se společností Národní pokladnice exkluzivní pamětní medaili. Tato limitovaná oficiální emise obsahuje úplně první vyobrazení opony Vojtěcha Hynaise na pamětní medaili a je k dostání v pokladně ND. K dispozici je i doplněné vydání publikace Národní divadlo před oponou autorky Dany Flídrové.

Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.