Fígly s domácím sádlem

Fígly s domácím sádlem

15. 11. 2013

Není sádlo jako sádlo. Doma vyškvařené vepřové sádlo musí být voňavé, nepřepálené, a namazané na čerstvý chléb, obložený červenou paprikou musí projít mozkem pěkně závit po závitu. Každý nevlastní prasátko, aby pak vyškvařil několik sádelňáků sádla a několik pytlíků škvarků, takže to řešíme nákupem u řezníka. Není od věci koupit kousky syrového sádla v několika obchodech a bybrat to nejlepší. Pak už bude jisté, kde nakupovat.

Lépší je kupovat sádlo v celku a nakrájet si ho sami. Tato činnost je jako dělaná pro muže, kteří se mazlí s každou kostičkou a mají je všechny stejné. Bez ironie. Krása se podívat. Každopádně nesmíme zapomenout sádlo podlít, lehce osolit  a pokmínovat, a hlavně přikrýt pokličkou. Když je voda vyvařená a sádlo se začíná rozpouštět, po chvílích jej odebíráme naběračkou a lijeme přes síto do připravené nádoby. Já mám kameninový sádelňák s pokličkou a za nic na světě bych ho nevyměnila.

A jak sádlo používat?

1. fígl: 

Do každého kynutého těsta přidám, místo části másla či jiného tuku sádlo. Těsto je vláčné a vydrží déle, než bez sádla. Takové vdolky na plotně či na pánvi na sucho, pomazané rozpuštěným sádlem nebo máslem, když jsme místo kousku tuku do těsta dali sádlo nebo 2/3 sádla, třetinu tuku. Dají se jíst k mrkvi, polévkám, guláši atd. Ale nejlepší jsou s pikantní marmeládou, strouhaným tvarohem a lžící zakysané krémové smetany. A ke kafíčku...neuvěřitelné.

Malá rada, pokud nemáte plotnu (pláty na kamnech), a děláte na pánvičce či na pánvičkách, musejí mít nepřilnavý povrch, a hlídat teplotu, aby byly vdolky (dolky) zlaté a dostatečně propečené. Právě tak je sádlo výborné do buchet a dalších kynutých dobrot.

2. fígl:

Dieta. Drželi jsme s manželem dietu a dva týdny jsme směli jen různě upravenou zeleninu. Lžíce sádla změnila jalovou zelňačku ve výbornou zelňačku a měli jsme ji ke dvěma obědům a jedné večeři. Dělávám zabijačkovou polévku z kroupových jelítek a přidávám něco krup vařených na zkus. Na sádlo dám drobně pokrájenou cibulku a pomalu smažím do "skleněna." Zaliji trochou vody, přidám jelítka a pořádně je rozmíchám. Kostka masoxu zvýrazní chuť, špetka pepře přidá na pikantnosti, nesmí chybět majoránka, pořádná hrst - nejlepší je domácí. Po vypnutí přidám utřený česnek, jen tolik, aby bylo koření vyvážené. Nakonec samozřejmě lžíci sádla. Bez dobré chuti sádla by to nebylo ono.

3. fígl:

Pokud si chcete doma vyrobit "mazání" na cokoli, je nejlepší vepřové sádlo bez soli a kmínu, ve vodní lázni rozpustit a přidat potřebné bylinky. Já zatím vyráběla pouze konopnou mast, vyloudila jsem od jednoho sedláka, jenž občas přilepšil králíkům větévkou či lístky konopí a těm se úžasně dařilo. Aby se dařilo i nám, vyrobila jsem mast. A všem se dařilo. Pomohla sousedům na bolesti, na lupénku, na akné, na jizvy atd.

4. fígl:

Ten je pro otrlce, na opalování, mimo pár hodin přes poledne. Ovšem krásně se roztírá a voníte pečenou krkovičkou. Na chalupě jsem zkusila namazat lýtka. Bylo to příjemné do chvíle, kdy náš kocour a sousedovic kočka nezavětřili. Pak mně lýtka s velkou pečlivostí olízali.

 

 

Můj fígl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.