Nový objev: zákon o gestapu 
podepsal Hitler bez oprávění

Nový objev: zákon o gestapu
podepsal Hitler bez oprávění

15. 11. 2013

Německým archivářům se podařil unikátní objev. Po více než tři čtvrtě století nalezli originál dokumentu o vydání zákona, který zřizoval nacistickou tajnou policii, později známou jako gestapo. Dokument byl považován za ztracený, jeho objevení navíc odhalilo pikantní detail: vyhlásil ho tehdejší kancléř Adolf Hitler, aniž by k tomu byl oprávněn.

Původní zkratka zněla gestapa

Diktátorem podepsaný text se našel ve fondech berlínského Tajného státního archivu pruského kulturního vlastnictví a nález zveřejnil magazín jeho nadace. Zákon o pouhých čtyřech paragrafech z 24. dubna 1933 – ani ne tři měsíce po uchopení moci nacisty – zřizoval Tajnou státní policii-úřad Pruska.

Organizace zprvu nesla zkratku gestapa (Geheime Staatspolizei-Amt Preussens). Nechvalně proslulé označení gestapo (Geheime Staatspolizei) získala až rok poté, kdy pod ni přešly i další speciální policejní jednotky z ostatních německých zemí.

Vůdcův podpis byl pak přeškrtnut

Na spodním okraji druhého listu dokumentu stojí poznámka: „Výše zmíněný zákon, schválený pruským státním ministerstvem, je tímto vyhlášen. V Berlíně, 26. dubna 1933. Říšský kancléř.“ Podle historiků však Hitler neměl právo takový zákon vyhlásit – měl to udělat jiný nacistický pohlavár Hermann Göring jako tehdejší pruský ministerský předseda. To si nacisté uvědomili, a tak byl Hitlerův podpis po vyhlášení přeškrtnut a signoval ho dodatečně Göring.

„Správně by musel být vyhotoven nový zákon,“ vysvětlil archivář Paul Marcus. „To, že byl Hitlerův podpis potom prostě škrtnut a na stejném dokumentu nahrazen Göringovým podpisem, vypovídá o bezskrupulózním nakládání nacistů s právem a zákony.“

Zákon samotný byl záměrně velmi volně formulován, aby umožňoval všechny formy policejní zvůle. Novému úřadu umožňoval vstupovat do jakéhokoli policejního řízení a fakticky ho nadřazoval všem policejním jednotkám v Prusku, nejvýznamnější a největší zemi meziválečného Německa.

Zákony? Ty už nehrály žádnou roli

Spolu s originálem tohoto dokumentu němečtí archiváři nalezli i další původní text zákona z konce listopadu 1933, který pruskou tajnou policii jako „samostatnou linii správy“ podřizoval přímo ministerskému předsedovi Pruska.

Göring nicméně později o vliv nad touto represivní složkou přišel, když v roce 1934 přešla pod šéfa jednotek SS Heinricha Himmlera. V té době už ale v nacistickém represivním aparátu nehrály zákony žádnou roli, a to ani formální.

Hitler Německo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%