Nová socha  na břehu Volhy: 
Švejk na sudu prachu!

Nová socha na břehu Volhy:
Švejk na sudu prachu!

15. 11. 2013

Bronzovou sochu dobrého vojáka Švejka v životní velikosti v pátek slavnostně odhalili v ruské Samaře, milionovém městě na břehu Volhy, které leží asi tisíc kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Socha stojí nedaleko bývalého hotelu San Remo, kde tvůrce slavné románové postavy Jaroslav Hašek od dubna do června 1918 pobýval. Památník byl odhalen k letošnímu 130. výročí Haškova narození.

Téměř dvoumetrová a víc než čtvrttunová socha zobrazuje Švejka sedícího s dýmkou v ruce na sudu střelného prachu. Pomník je inspirován Haškovou povídkou Dobrý voják Švejk učí se zacházet se střelnou bavlnou, otištěnou poprvé v roce 1911 v časopisu Dobrá kopa. Socha má symbolizovat nesmyslnost válečných konfliktů.

Plnil třaskavinou torpéda a kouřil u toho dýmu

Haškova povídka popisuje, jak neohrožený Švejk plnil třaskavinou torpéda a kouřil přitom dýmku. Vojenský sklad explodoval, Švejk jako jediný katastrofu přežil a dostal za to válečnou medaili. Protože po explozi vyletěl do povětří, byl zařazen do armádního vzduchoplaveckého oddílu, „kdež si počínal neméně rozšafně než v arzenále,“ píše v povídce Hašek.

Sochu odlily slévárny v uralském Iževsku. Samarská radnice vyhradila Švejkovi místo na křižovatce Kujbyševovy a Někrasovské ulice nedaleko břehu Volhy. Na bečce je jasně patrný ruský nápis „poroch“ (prach).

Na radnici v Samaře jsou přesvědčeni, že postavu Švejka Hašek vytvořil právě v Samaře. Skutečnost je ovšem jiná, protože první povídky o Švejkovi se objevily už před válkou.

Hašek, velitel čs. rudoarmějců, bránil Samaru

Hašek se do Samary dostal v době, kdy opustil československé legie a přeběhl k Rudé armádě. Při obraně města se jako velitel jednotky československých rudoarmějců vyznamenal, město ale v červnu 1918 legie a bělogvardějská vojska dobyly. Hašek se pak dva měsíce na obsazeném území Samarské gubernie skrýval, než se přesunul do tatarské Bugulmy.

Švejk je v Rusku velmi populární, mnoho tamních hospod nese jeho jméno. Neméně populární je i jeho tvůrce Hašek. V Moskvě, Petrohradě či Jekatěrinburgu má Hašek ulici, v Bugulmě je jeho muzeum. Bronzový samarský Švejk není v Rusku prvním. V roce 2003 odhalili jeho sochu v životní velikosti v Petrohradě, jiná socha je i v sibiřském Omsku.

literatura socha
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.