V Česku roste počet
zemřelých dárců organů

V Česku roste počet
zemřelých dárců organů

16. 11. 2013

Česká republika je 15. místě na světě v počtu zemřelých dárců orgánů, předstihlo i vyspělé země jako Kanada či Austrálie. Světové prvenství drží s 35,3 zesnulými dárci na milion obyvatel Španělsko, v ČR je to 17,6 dárců. Podle Koordinačního střediska transplantací (KST) je Česko zapojeno do evropských dárcovských programů, díky tomu počty dárců, stejně jako počty transplantovaných v ČR, rostou.

V České republice se transplantují ledviny, srdce, plíce, játra a slinivka břišní, včetně Langerhansových ostrůvků. Za prvních deset měsíců letošního roku eviduje KST 183 zesnulých a 64 žijících dárců. Transplantováno bylo 358 ledvin, 106 jater a 54 srdcí.

Počet čekajících pacientů také roste

Na nový orgán loni v ČR čekalo 964 pacientů, letos za deset měsíců 1010. Loni KST evidovalo 71 žijících a 216 zesnulých dárců, z nich 135 mužů a 81 žen. Oproti roku 2011 je to nárůst téměř o 17 procent u zesnulých dárců a podle dosavadního vývoje se dá předpokládat, že letos budou loňská čísla dárců překonána. Zatím jich za deset měsíců roku je 64 žijících a 183 zesnulých. Loni oproti roku předchozímu stouply počty žijících dárců téměř o 80 procent.

Nejčastěji se v ČR transplantují ledviny od mrtvých dárců, loni to bylo 338 operací, letos za deset měsíců 294. Počty transplantací ledvin od žijících dárců jsou zatím minimální, letos jich bylo 64, z nich 49 v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Transplantace srdce byla letos jen v pražském IKEM a v Brně.

V ČR je sedm transplantačních center, vedle pražského IKEM a centra ve Fakultní nemocnici Motol jsou centra v Brně, Plzni, Ostravě, Olomouci a Hradci Králové.

operace transplantace
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%