Slavný moskevský balet
představí Labutí jezero

Slavný moskevský balet
představí Labutí jezero

16. 11. 2013

V České republice bude v prosinci hostovat známý ruský baletní soubor Moscow City Ballet. Přiveze neméně slavné představení – Čajkovského Labutí jezero, se kterým vystoupí v Praze a Ostravě. Přestože se obě vystoupení odehrají v sálech s velkou kapacitou diváků, je podle pořadatelů o vstupenky velký zájem a lístky kvapem ubývají.

Moscow City Ballet v Česku před dvěma lety představil svoji inscenaci Romea a Julie. Labutí jezero odehraje 4. prosince v pražském Kongresovém centru a 6. prosince v ostravské hale Gong. Soubor přijede do Čech poprvé se svou novou uměleckou šéfkou Ludmilou Nerubašenkovou. V této pozici nahradila zakladatele Viktora Golovanova, jenž soubor založil v roce 1988 a sklízel s ním velký úspěch po celém světě. V dubnu tohoto roku ale podlehl zákeřné nemoci.

Labutí jezero je nejslavnějším klasickým baletem. Příběh, který vychází ze sbírky německých národních pohádek o princezně Odettě, černokněžníkovi Rudovousovi a nešťastném princi, si získal nesmrtelnost díky hudbě Petra Iljiče Čajkovského. Původní libreto napsali Vladimír Petrovič Begičev a Vasilij Fjodorovič Gelcer.

První uvedení díla v roce 1877 v Moskvě skončilo přitom neúspěchem. A ani o několik let později nic nenasvědčovalo tomu, že se stane fenoménem světového baletu na několik století. Kritici v recenzích o Čajkovského hudbě hovořili jako o monotónní, nudné, bez fantazie a plné divných motivů. Přesto bylo uvedeno 40 repríz. V roce 1888 bylo dílo úspěšně poprvé uvedeno i na scéně Národního divadla v Praze.

balet vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.