Ruský křižník Aurora
přepsal dějiny světa

Ruský křižník Aurora
přepsal dějiny světa

16. 11. 2013

Zahájil takzvanou Velkou říjnovou socialistickou revoluci, jak byla událost později pojmenována, která na dlouhá desetiletí změnila politickou mapu světa a výrazně zasáhla do životů desítek milionů lidí po celém světě. A další miliony za následný nástup komunismu zaplatily životem.

Legendární ruský křižník Aurora byl z činné služby vyřazen přesně před 65 lety, 17. listopadu 1948. Stalo se tak 31 let a deset dní poté, co dal svým výstřelem signál k útoku bolševiků na sídlo tehdejší Prozatímní vlády, petrohradský Zimní palác.

Dnes tato téměř 124 metrů dlouhá a 17 metrů široká loď s ponorem 6,4 metru a třemi charakteristickými komíny kotví v Petrohradě. V roce 1956 v ní bylo otevřeno muzeum. Aurora byla postavena v tamních docích v letech 1897 až 1900 a součástí carské válečné flotily se stala o tři roky později. Zúčastnila se čtyř válek: rusko-japonské v roce 1905, kde přežila tvrdou porážku ruského loďstva u Cušimy, první světové války, ruské občanské války a druhé světové války.

Je jedinou lodí své doby, která se v Rusku dožila dnešních dnů. Její sesterská loď Diana skončila ve 20. letech ve šrotu a třetí křižník stejného typu Pallada byl za první světové války potopen.

komunismus lodě
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.